IDEALNA HRANA AKO STE SE OVOG JUTRA PROBUDILI MAMURNI: Sve što treba da uradite je da POJEDETE OVO, diže iz mrtvih
Imate problem sa mamurlukom?, Foto: Profimedia

ko bi rekao

IDEALNA HRANA AKO STE SE OVOG JUTRA PROBUDILI MAMURNI: Sve što treba da uradite je da POJEDETE OVO, diže iz mrtvih

Dobar izbor hrane pre alkohola, u mnogo čemu određuje kako ćemo se osećati kasnije i da li ćemo "patiti" sutradan od mamurluka.

Objavljeno:

Određene namirnice mogu da ublaže efekte koje čašice više, ali postoji i ona jela koja u kombinaciji sa alkoholom dovode do žgaravice, dehidratacije i probavnih smetnji.

Pre konzumiranja alkohola, preporučljivo je da jedemo hranu bogatu proteinima i elektrolitima, jer ono što jedemo pre rakije, vina ili piva može imati ogroman uticaj na to kako ćemo se osećate na kraju noći i sledećeg jutra.

Na samom vrhu liste poželjnih namirnica koje treba jeste pre alkohola nalaze se jaja. Smatraju se hranljivim i zasitnim, a proteini kojima su jaja veoma bogata, ublažuju apsorpciju alkohola.

I ovas, banane i grejpfrut ublažuju efekte alkohola

Ove namirnice su bogate vlaknima, te obezbeđuju duži osećaj sitosti i ublažuju efekte alkohola. Ovas, na primer, pored svoje odlične nutritivne vrednosti, može biti od koristi za zdravlje jetre, otkriva studija objavljena u National Library of Medicine. Banane imaju visok sadržaj kalijuma, što može sprečiti neravnotežu elektrolita povezanu sa konzumiranjem alkohola, dok je grejpfrut bogat vitamina C i A, kao i antioksidantima za koja se pokazalo da sprečavaju oštećenje jetre.

Jaja se smatraju najboljim hranom koju treba jesti kada ste mamurni
Jaja se smatraju najboljim hranom koju treba jesti kada ste mamurnifoto: Printscreen/Youtube/ Najbolji domaći recepti

Grčki jogurt minimizira efekte "koje čašice više"

Nudeći dobar balans proteina, masti i ugljenih hidrata, nezaslađeni grčki jogurt je jedna od najboljih namirnica koje možemo da jedemo pre noćnog pijenja, piše Helt Lajn. Proteini su ključni, jer se sporo vare i minimiziraju efekte alkohola na telo usporavanjem njegove apsorpcije.

Losos, avokado, kinoa, slatki krompir, lubenica, kao i bobičasto voće su namirnice koje takođe pomažu u kontroli gladi, balansiranju elektrolita i smanjenju nekih štetnih efekata povezanih sa alkoholom.

Hrana koju treba izbegavati kad pijemo

Akohol može izazvati žgaravicu, mučninu i problema sa varenjem. Slana i prerađena hrana poput čipsa, krekera i grickalica može pogoršati nadimanje i nakupljanje tečnosti uzrokovano alkoholom. Treba preskakati rafinisane ugljene hidrate, slatkiše, testenine i gazirane sokove. Ove namirnice i pića mogu izazvati i kolebanje nivoa šećera u krvi, povećavajući rizik od prejedanja kasnije tokom noći. Stručnjaci napominju da obavezno ostanemo hidrirani pijuckanjem obične vode tokom cele noći da bismo smanjili šanse za simptome mamurluka ujutru.

BONUS VIDEO:

02:52

LEKOVITOST HIPERBARIČNE KOMORE: Pomaže kod UMORA, MAMURLUKA, ali i mnogo ozbiljnijih OBOLJENJA

(Espreso/ B92/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.