SVAKI DAN IH KORISTITE U KUHINJI I PIPATE HRANU SA NJIMA: Imaju više bakterija od WC šolje, mogu vas UGROZITI
Foto: Promo

POGLEDAJTE!

SVAKI DAN IH KORISTITE U KUHINJI I PIPATE HRANU SA NJIMA: Imaju više bakterija od WC šolje, mogu vas UGROZITI

Ako se redovno ne čiste znaju imati i do 200% više bakterija od WC šolje

Objavljeno:

Drvene podloge teže su za održavanje jer nisu toliko otporne na toplotu, ali ako se redovno i pravilno čiste mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe.

Daska za sečenje sastavni je deo kuhinjskog pribora, ali ljudi često zanemaruju važnost njenog pravilnog čišćenja. Pranje kuhinjskog posuđa bitno je kako biste sprečili trovanje hranom. Ako se redovno ne čiste, daske za seckanje u kuhinji znaju imati i do 200% više bakterija od WC šolje.

Budući da su bakterije nevidljive, možda niste nužno svesni koliko može biti prljava. Imati više daski za sečenje različitih vrsta namirnica dobar je način za održavanje higijene prilikom pripreme hrane. Svaka treba da ima svoju svrhu, bilo da se radi o korištenju za sirovu ili gotovu hranu.

Drvenu dasku dobro je redovno čistiti mineralnim uljem. Uklonite mrlje od hrane na plastičnim daskama za sečenje trljajući ih svežim limunovim sokom te ostavite preko noći.

Kako biste bili sigurni da ste ubili bakterije, uvek ih operite vrućom vodom ili, još bolje, prelijte ih prokuvanom vodom kako biste ih sterilizovali. Ako daske možete staviti u mašinu za pranje posuđa, to je najlakši način da se rešite zaostalih bakterija. Važno je da pranje bude namešteno na 65 °C ili više ako imate tu opciju. Obavezno dezinfikujte površine na kojima ste rezali sirovo meso.

Ne stavljajte drvene ploče u mašinu za pranje posuđa i izbegavajte kvašenje kipućom vodom jer bi u protivnom mogle da puknu. Većina njih napravljena je od lepljenog drveta koje će se razdvojiti usled topline i prevelike količine vode u mašini.

Ne stavljajte sirovo meso na istu ploču na koju stavljajte termički obrađenu hranu. Pritom je važno da ne brišete daske kuhinjskom krpom koju koristite za druge površine, pogotovo ako ste pre toga na njoj rezali sirovo meso.

Drvene podloge teže je za održavati jer nisu toliko otporne na toplotu, ali ako se redovno i pravilno čiste mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe. Uprkos činjenici da se bakterije uvlače u drvo, one se tamo ne mogu razmnožavati pa s vremenom umiru.

Plastiku s druge strane možete prati u mašini. Naime, lakša je za održavanje i čišćenje, piše Good Housekeeping.

Bonus video

01:12

EDUKATIVNA EMISIJA MAJKE I SNAJKE! Raša napravio remek delo: Engleska kuhinja, VEKNA OD MESA!

(Espreso/Srbijadanas/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.