PAZITE SE, OVAJ KROMPIR JE NAJNEZDRAVIJI KOJI MOŽETE DA POJEDETE: Otrovaćete se kao nikad, a pune su ga pijace
Krompir, Foto: Espreso.co.rs

pažnja

PAZITE SE, OVAJ KROMPIR JE NAJNEZDRAVIJI KOJI MOŽETE DA POJEDETE: Otrovaćete se kao nikad, a pune su ga pijace

Sorte poput ljubičastog, crvenog i slatkog krompira ističu se zbog visokog sadržaja hranljivih materija, ali priprema je važan faktor u tome koliko je krompir uopšte zdrav.

Objavljeno:

Krompir je skrobno, korenasto povrće koje je osnovni izvor hrane u mnogim delovima sveta. Iako važi za povrće koje se najčešće koristi u ishrani, često se smatra nezdravim zbog pretežne upotrebe u industriji brze hrane.

Međutim, krompir ima mnoge nutritivne prednosti. Oni obezbeđuju niz esencijalnih vitamina i minerala kao što su vlakna i kalijum. Takođe, sadrže antioksidante i druga zaštitna jedinjenja biljaka. Sorte poput ljubičastog, crvenog i slatkog krompira ističu se zbog visokog sadržaja hranljivih materija, ali priprema je važan faktor u tome koliko je krompir uopšte zdrav.

Ljubičasti krompir - Bogat je korisnim biljnim jedinjenjima, uključujući antocijane (vrsta oksidanata). Antocijani su biljni pigmenti koji voću i povrću daju ljubičastu, plavu ili crvenu boju. Pored toga što hrani daju određeni pigment, antocijani su korisni za zdravlje štiteći ćelije od oštećenja i smanjujući upalu, a mogu pomoći i u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju ishranu bogatu antocijanima imaju manji rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2. Odličan je izbor za kontrolu šećera u krvi u poređenju sa ostalim sortama krompirama.

Krompir
foto: Youtube printscreen/Temponaut Timelapse

Crveni krompir - odličan je izvor flavonoidnih antioksidanata kao što su kvercetin, katehin i rutin. Crveni krompir sadrži dvostruko više flavonoida u poređenju sa belim krompirom. Oni su takođe bogat hranljivih materija. Jedna porcija zadovoljava čak 14% naših dnevnih hranljivih potreba. Bogat je vitaminom C i kalijumom koji pomaže pri regulisanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca.

Slatki krompir - jestivo korenje koje pripada različitim porodicama biljaka. On se najčešće grupiše sa krtolama poput belog, crvenog i ljubičastog krompira. Međutim, slatki krompir je prepun karotenoida provitamina A, kao što je beta-karoten. Vitamin A, kojim je obogaćena ova vrsta krompira, neophodan je za nekoliko kritičnih procesa u telu, kao što su imunološka funkcija, rast ćelija i vid. Karotenoidi takođe utiču i na sprečavanje određene vrste raka. Bogat je vlaknima, vitaminom B, Vitaminom C i kalijumom.

Sav krompir, uključujući i beli, može se uključiti u zdravu ishranu. Da bi se hranljive vrednosti zadržale, mora se obratiti pažnja na njegovu pripremu. Prženjem se uništavaju oksidanti, kao i nivo vitamina C. Pržena hrana, pomfrit i čips od krompira imaju visok nivo AGE, što može oštetiti ćelije kada nivoi postanu previsoki u telu.

01:23

TRIK MASTER ŠEFA ZA SAVRŠEN RESTOVANI KROMPIR! Ukazao na GREŠKU koju bukvalno svi prave i ZBOG KOJE VAM PRILOG ISPADA LOŠE!

(Espreso/Srbija danas/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.