OVO SU ZNACI DA VAM FALI VITAMIN D: Čim primetite 1 SIMPTOM uzmite SUPLEMENTE, ovo će se desiti ako ste u DEFICITU
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati!

OVO SU ZNACI DA VAM FALI VITAMIN D: Čim primetite 1 SIMPTOM uzmite SUPLEMENTE, ovo će se desiti ako ste u DEFICITU

Vitamin D je izuzetno važan u regulaciji rasta ćelija, što ga čini važnim za održavanje zdravlja tkiva i organa.

Objavljeno:

Vitamin D se naziva i vitaminom sunca, a odgovoran je za brojne važne i vitalne funkcije u telu. Nažalost, sve više ljudi pati od nedostatka vitamina D, a brojna istraživanja ukazuju da je ovo stanje u porastu.

Ovo je glavni znak da vam nedostaje vitamin D

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i imunog sistema. Postoje dva glavna oblika vitamina D: D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol). Ovi oblici vitamina D se razlikuju po izvorima iz kojih se dobijaju.

Glavni način na koji telo dobija vitamin D je izlaganje kože sunčevoj svetlosti. Upravo zbog toga se naziva vitaminom sunca. Kada koža reaguje na UVB zrake, sintetiše se vitamin D, koji se zatim pretvara u aktivni oblik vitamina D u jetri i bubrezima.

Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora iz creva, što je neophodno za održavanje zdravih kostiju i zuba.

Vitamin D je izuzetno važan u regulaciji rasta ćelija, što ga čini važnim za održavanje zdravlja tkiva i organa.

Ima važnu ulogu u podršci imunološkom sistemu, odnosno pomaže telu da se bori protiv infekcija.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Vitamin D može uticati na regulaciju različitih hormona u telu.

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema sa kostima, kao što su osteoporoza ili rahitis (kod dece) i može uticati na imuni sistem. Pošto je unos vitamina D hranom često ograničen i izlaganje suncu može biti neadekvatno, ponekad se preporučuju dodaci vitamina D, posebno kod populacija sa većim rizikom od nedostatka.

Kako se manifestuje nedostatak vitamina D

Tipični znaci nedostatka vitamina D su umor i gubitak kose. Takođe, pojedinci češće osećaju bolove u mišićima i kostima, a utiče i na poremećaj sna.

Kada su žene u pitanju, postoji jedan neobičan simptom koji može ukazivati na nedostatak ovog važnog vitamina. Reč je o izraženom PMS-u, odnosno snažnom osećaju predmenstrualnih simptoma. Ako ranije niste imali problema sa PMS-om, ali ga u poslednje vreme osećate jače, možda ćete morati da proverite količinu vitamina D u svom telu.

Nedostatak vitamina D takođe može dovesti do promena raspoloženja poput depresije, kažu stručnjaci. Meta-analiza 61 studije iz 2020. otkrila je „jasnu vezu“ između niskog nivoa vitamina D i depresije. Stručnjaci nisu sigurni zašto bi to moglo biti: pretpostavljaju da vitamin D ima pozitivan efekat na nervne centre u mozgu odgovorne za raspoloženje.

Kako saznati da li vam nedostaje vitamin D?

Ako sumnjate da možda imate nedostatak vitamina D, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom. On može naručiti test za nivo vitamina D u krvi kako bi utvrdio stvarni nivo ovog vitamina u vašem telu.

Na osnovu rezultata testova i vaše medicinske istorije, vaš lekar može preporučiti odgovarajuće korake za ispravljanje vašeg nedostatka, uključujući promene u ishrani, dodatke vitamina D ili povećano izlaganje suncu.

Važno je da ne pokušavate da sami dijagnostikujete ili lečite nedostatak vitamina D bez konsultacije sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

Bonus video:

00:12

Požar u Mis Irbijevoj ulici

(Espreso/Novi.ba/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.