DOKTORI OTKRILI KOJA VRSTA HRANE MOŽE IZAZVATI MOŽDANI UDAR: Uzrokuje ga NEDOSTATAK OVOG VITAMINA, a tad je KOBNO
Meso, Foto: Emilija Jovanović

vaŽno

DOKTORI OTKRILI KOJA VRSTA HRANE MOŽE IZAZVATI MOŽDANI UDAR: Uzrokuje ga NEDOSTATAK OVOG VITAMINA, a tad je KOBNO

Napomenula je da je meso jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku te je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina.

Objavljeno:

Poslednjih godina sve je više popualrnija vegetarijanska i veganska ishrana, tačnije ona koja ne sadrži meso. Uprkos tome, većina ne može da zamisli dan bez mesa. Nutriconistkinja i psihijatrica s Harvarda, doktorka Džorždija Ed smatra da je meso neophodno za odbranu od depresije i ostalih teskoba.

"Mozgu treba meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je potrebno i meso", izjavila je za KIRO News Radio, piše Dejli Mejl.

Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na sadržaj proteina koje poseduje.

Junetina, Meso
foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

"Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete da zadovoljite svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka", navela je.

Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.

Napomenula je da je meso jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku te je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina. Ove hranjive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, gvožđei jod. Vitamin B12 takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a niski nivoi serotonina povezani su s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

Jedna studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao da poveća rizik od moždanog udara. Njegov manjak dovodi do smanjenja proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar,

00:50

MESO IZ EPRUVETE? NE, HVALA! Građani odgovorili šta misle o laboratorijski uzgojenoj hrani iz EU

(Espreso/MONDO/T.B./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.