SESTRA JOVANKE BROZ OTKRILA ZAŠTO NJENA SESTRA NIJE IMALA DECU SA TITOM: Ovo morate čuti, "bila je DEMOBILISANA"
Jovana i Tito, Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

pažnja

SESTRA JOVANKE BROZ OTKRILA ZAŠTO NJENA SESTRA NIJE IMALA DECU SA TITOM: Ovo morate čuti, "bila je DEMOBILISANA"

Nada Budisavljević, sestra bivše prve dame SFRJ, otkrila je brojne detalje o njihovom odnosu i venčanju

Objavljeno:

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito tajno su se venčali 15. aprila 1952. godine, a ovaj događaj, kao i mnogi drugi detalji o njihovom životu, i danas su obavijeni misterijom

Nada Budisavljević, sestra bivše prve dame SFRJ, otkrila je brojne detalje o njihovom odnosu i venčanju u knjizi "Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz", autorstva Žarka Jokanovića.

Jovanka je kasnije ispričala Jokanoviću da su se venčali u Iloku, u jednoj lovačkoj kući, gde je ona vodila bolnicu tokom Sremskog fronta. To venčanje, skriveno od javnosti, bilo je početak njihovog zajedničkog života.

Na njihovom prvom javnom pojavljivanju kao bračni par, Tito i Jovanka su nosili karakteristične odevne kombinacije: Tito je bio u beloj uniformi sa zlatnom oznakom čina, dok je Jovanka nosila haljinu od bordo satena, upotpunjenu zlatnom ogrlicom i dijamantskim brošem. Njena prepoznatljiva punđa dodatno je isticala njenu pojavu.

Jovanka Broz
foto: Егоров Василий / TASS / Profimedia

Nada Budisavljević je otkrila da je Jovanka saopštila vest o udaji svojim sestrama, Zori i Nadi, 1952. godine. To ih je iznenadilo i ostavilo zanemele, jer su smatrali da je Tito ikona i pojam za celu zemlju, a venčanje s njim bilo je kao udaja za nešto božansko. Tito je potom pozvao sestre na razgovor, gde im je dao do znanja da će se brinuti o njima zajedno s Jovankom.

"Mi smo i dalje živele u istom stanu, a troškove našeg izdržavanja sad je snosio on jer je Jovanka demobilisana i nije više radila. Zora i ja se vraćamo iz Užičke 15 potpuno umirene. U našem životu se ništa neće promeniti. Imamo utisak o njemu da je jedan mnogo fin čovek. Odjedanput je Tito od tog idola i te ikone postao jedan mnogo fin čovek, topao, ne bih rekla običan čovek, ali jednostavno drag čovek".

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/Alo/Ivana Petranović/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.