OVO MESTO ZAUZIMAJU SRPKINJE PO VISINI U EVROPI: Izneverovaćete kad vidite ko je ISPRED NAS, komšije GLEDAMO U LEĐA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok/ katielondon00

šok

OVO MESTO ZAUZIMAJU SRPKINJE PO VISINI U EVROPI: Izneverovaćete kad vidite ko je ISPRED NAS, komšije GLEDAMO U LEĐA

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prosečna visina muškarca u Evropi za 2023. godinu je 180 centimetra, dok je prosečna visina žene u Evropi - 167 centimetra

Objavljeno:

Od 2023. godine, Evropa je dom deset najviših zemalja na svetu. Ovo povećanje prosečne visine u Evropi je posebno primetno kada se posmatraju prosečna visina za muškarce i prosečnu visinu za žene odvojeno.

Prosečna visina u Evropi

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prosečna visina muškarca u Evropi za 2023. godinu je 180 centimetra, dok je prosečna visina žene u Evropi - 167 centimetra. U poređenju sa prosečnom visinom u svetu, muškarci u Evropi su četiri centimetra višlji od ostatka planete dok su žene u Evropi za tri i po centimetra višlje od drugih žena na Zemlji.

Dakle, najviše žene na svetu su Holanđanke sa 170 centimetra prosečne visine. Tik uz njih, svega jedan milimetar niže su žene iz Crne Gore sa 169,9 centimetra proseka. Za njima kaskaju Dankinje sa 169,4 centimetra.

Na četvrtom mestu deset najviših zemalja na svetu, prema pisanju "Wanna be taller", je Srbija sa 168,2 centimetra prosečne visine za žene. Nas prate Češka Republika sa 167,9, zatim Litvanija sa 167,6 centimetra. A sedmo mesto zauzimaju naše komšinice iz Bosne i Hercegovine sa 167,4 centimetra.

Žene u Sloveniji su u proseku visoke 167,2 cm, što je približan slučaj i sa Švedskom i Norveškom (167 cm). Hrvatice su u proseku visoke 166,8 centimetra, a odmah iza njih su Nemice sa 166,1.

Visina
foto: Profimedia

Među nižim nacijama smatraju se pripadnice Grčke, visoke u proseku oko 165 centimetra, kao i Španjolke i Francuskinje sa 162. A od njih su niže Portugalke (161,2), prenosi Ona.rs.

Iako se Velika Britanija više ne smatra delom evropskih zemalja, prosečna visina žena u Engleskoj 161 što je niže od prosečne visine u Evropi. Razlog za to razlika u ishrani i ograničene fizičke aktivnosti.

00:18

IMA 193 CM, A UDALA SE ZA DEČKA OD 160 CM! Stalno dobija BIZARNE ponude muškaraca, a visina joj pravi samo JEDAN problem

(Espreso/Blic žena/Marija Brčić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.