ISKUSNI KUVARI KRIJU OVAJ TRIK ZA MLEVENO MESO: Samo tako će se BRŽE UPRŽITI, a biće SOČNIJE
Mleveno meso, Foto: Profimedia

recept

ISKUSNI KUVARI KRIJU OVAJ TRIK ZA MLEVENO MESO: Samo tako će se BRŽE UPRŽITI, a biće SOČNIJE

Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi

Objavljeno:

Prženje mlevenog mesa za musaku ili sarmu može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone.

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmešate mešavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

Mleveno meso
foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

Mešajte povremeno i već za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.