AKO OVO IMATE NA SUDOPERI ILI ODVODU TUŠ KABINE ODMAH GA SPALITE: Izvor je OPASNE ZARAZE rizikujete da se RAZBOLITE
Odvod, Foto: Nunnicha Supagrit / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

AKO OVO IMATE NA SUDOPERI ILI ODVODU TUŠ KABINE ODMAH GA SPALITE: Izvor je OPASNE ZARAZE rizikujete da se RAZBOLITE

Istraživanja pokazuju da bi prljavština u vašem otvoru za čep mogla dovesti do rasta štetnih biofilmova u vašem vodovodu.

Objavljeno:

Ako vas već dugo muči prehlada, kašalj ili neka vrsta bolesti, možda je sve to posledica vaše sudopere, ili kade, kažu stručnjaci.

Nagomilavanje kose i prljavštine može da razboli vašu porodicu. Eleanor Poter je šef strateške nabavke u Pulmbvorldu, te je rekla da čepovi mogu postati leglo zaraza ako se ne vodi računa o njima.

Istraživanja pokazuju da bi prljavština u vašem otvoru za čep mogla dovesti do rasta štetnih biofilmova u vašem vodovodu. Biofilmovi su tanki slojevi sićušnih organizama koje sadrže bakterije i koje bi se s vremenom mogli pretvoriti u opasne klice. Vremenom se proširuju po vašem domu i čine bolešljivima, prenosi " Mirror".

- Odvodi i otvori za sudopere i kade zabrinjavaju rezervoare mikroba, od kojih su mnogi oportunistički patogeni i predstavljaju pretnju za vlasnike kuća. Odvodi i odvodi predstavljaju potencijalne zdravstvene posledice i mogu podstaći širenje bolest - navodi Studija Univerziteta Istočne Anglije.

Sudopera
foto: Printscreen/youtube/ MissusWhoDoesStuff

Sudopere od nerđajućeg čelika su posebno problematilčne jer, kažu stručnjaci, dramatično povećavaju rizik od oboljevanja od legionarske bolesti. Rizik je veći kod ovog tipa sudopera jer se vremenom završni sloj kojim su premazane raspada, i stvara se idealno stanište za bakterije koje prenose legionarsku bolest.

ŠTA JE LEGIONARSKA BOLEST?

Nju izazivaju bakterije roda legionela, i uglavnom se odražavaju na pluća, mada ponekad mogu da izazovu i infekcije drugih tkiva.

Rupa u kadi se može začepiti kada se gadne naslage zalepe. Kosa, dlake od depilacije, razni sulfati koji se nalazi u mnogim šamponima, gelovima za tuširanje... Pasta za zube, sama prljavština i prašina.

Kako biste sprečili sve ovo, veoma je bitno da posle svakog pranja sudova i kupanja, obavezno sve lepo očistite i dezinfikujete.

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso/Republika/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.