OVE 3 BILJKE SRPKINJE OBOŽAVAJU, A NISU IMALE POJMA KOLIKO SU KORISNE: Stavite ih u DNEVNU SOBU i vidite rezultate
Biljka, Foto: Printscreen YouTube/SNOVI, KUĆA, DOM

sjajno

OVE 3 BILJKE SRPKINJE OBOŽAVAJU, A NISU IMALE POJMA KOLIKO SU KORISNE: Stavite ih u DNEVNU SOBU i vidite rezultate

Ukrasne i korise biljke koje ćete sigurno voleti

Objavljeno:

Biljke stvaraju kiseonik koji udišemo - bez njih nema života. Mnoge biljke imaju ulogu filtera koji prečišćavaju vazduh od isparljivih zagađivača u domaćinstvu, na primer, formaldehida, amonijaka i benzola koje proizvode sredstava za tapaciranje, farbe i kućni aparati.

Biljke koje apsorbuju hemikalije treba držati u spavaćoj sobi, dnevnoj sobi i kancelariji, kako bi vašu okolinu učinile svežijom i zdravijom, piše u knjizi "Kućne biljke koje svako može da uzgaja", autora Pola Vilijemsa, u izdanju Mladinske knjige.

Justicija

Ova meksička biljka dobila je ime po škotskom baštovanu iy 18. veka - Džejmsu Džastinu (engl. Justice). Oštri vrhovi sastoje se od niza listića koji gotovo sakrivaju bele cvetove. Ovi zanimljivi smeđi i ružičasti listiići mogu da opstanu mnogo meseci, dok su beli cvetovi kratkotrajni. Cveće cveta i opada tokom čitave godine, tako da justicija u svakom trenutku ima bar nekoliko cvetova. Za što raskošnije cvetanje biće joj potrebno mnogo svetlosti ali je treba sklanjati od jakog sunca. Najviše joj odgovara sobna temperatura od 18-24 stepena. Obično poraste do 35 cm visine.

Monstera, Biljka
foto: Printscreen/ Youtube/ Kill This Plant

Monstera

Ovo je, pored aspidistre, najrasprostranjenija i verovatno najpotcenjenija kućna biljka, iako je veoma lepa i laka za uzgajanje. Kako je reč o puzavici, nemojte se iznenaditi ako počne da pušta bočno korenje po zidovima. Kako može da izraste u veliku biljku, monsteri je potreban prostor kako bi bila prikazana u najboljem svetlu i istakla se lepota njenih listova čiji je prečnik nekada i do 60 cm. Razvijena biljka koja dobija dovoljno svetlosti ima listove sa velikim otvorima kako bi se oduprla vetru, što obično nije problem u kućama. Neophodna joj je dobra svetlost, redovno zalivanje i sobna temperatura od oko 20 stepeni. Obično poraste do 150 cm.

Lepi jova

Ova biljka živih boja najčešće se sadi u lejama tokom leta, ali je jednostavna i za kućno uzgajanje. Cvetanje počinje u rano leto i nastavlja do kasne jeseni, ali ako su svetlost i temperatura optimalni cvetaće i zimi. Sve vrste biljaka koje se sade napolju mogu se gajiti i unutra. Saksije sa raskošno rascvetalim žbunom oplemeniće prozorski sims u hladu ili nedovoljno osvetljen kutak u kući. Potražite vrstu koja se gaji iz semena F1 hibrida i stvara velike, jake i zdrave biljke. Isecite vrhove biljaka kako bi bile gušće. Lepom jovi odgovara sobna temperatura i dosta svetlosti, ali biljku držite dalje od direktnog podnevnog sunca. Dok traje sezona rasta održavajte biljku vlažnom i redovno uklanjajte opale cvetove. Obično poraste oko 20 cm.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.