NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA SVAKA ŽENA TREBA DA JEDE OVE NAMIRNICE: Ublažavaju grčeve i sve simptome CIKLUSA
Namirnice, Foto: Printscreen/Twitter/@garafat87

saznajte

NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA SVAKA ŽENA TREBA DA JEDE OVE NAMIRNICE: Ublažavaju grčeve i sve simptome CIKLUSA

Nutricionistkinja Šira Barlou predlaže plan ishrane tokom sve četiri faze menstrualnog ciklusa

Objavljeno:

Povećan apetit, grčevi i promene u raspoloženju – ova tri aspekta su dobro poznati elementi menstruacije, a bar jedan od njih je neizostavan svakog meseca.

Od prve menstruacije koje žene dobijaju u proseku sa 12 godina, pa sve do menopauze koja nastupa oko 51. godine, svakog meseca prolazimo kroz četiri faze menstrualnog ciklusa: menstrualnu, folikularnu, ovulacionu i lutealnu.

U tih 28 dana, koliko otprilike traje menstrualni ciklus, porast i pad hormona višestruke biološke procese u telu, odnosno stimuliše oslobađanje jajne ćelije i utiče na zadebljanje sluznice materice kako bi se telo pripremilo za začeće i nošenje fetusa.

Nutricionistkinja Šira Barlou je objasnila Za Goop da svaka faza zahteva različite hranljive materije koje hrane telo i obezbeđuju neophodno gorivo za sve procese – ali i kontrolišu neželjene efekte koji dolaze sa njima.

Bol u stomaku, Menstruacija
foto: Profimedia

Menstrualna faza

Menstrualna faza počinje prvog dana menstruacije ako žena nije trudna i završava se kada krvarenje prestane. Tokom nekoliko dana menstruacije, sluzokoža materice opada.

Tada su hormoni estrogen i progesteron niski, što uzrokuje pad energije i raspoloženja. Dok je pod menstruacijom, kaže Šira, telo žudi za toplinom, komforom i odmorom.

U tom periodu važno je fokusirati se na hranu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim materijama i mineralima, kao što su gvožđe, vitamin C i magnezijum.

Gvožđe radi na obnavljanju krvi izgubljene tokom ovog perioda, a vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe.

Magnezijum opušta mišiće i može pomoći u ublažavanju bolnih grčeva.

Namirnice koje treba konzumirati uključuju crveno meso, džigericu, ostrige, kelj, sardine, semenke bundeve, bademe, spanać i tamnu čokoladu.

Folikularna faza

Ovde dolazi sa poklapanjem folikularne faze sa menstrualnom, koja počinje onog dana kada žena dobije menstruaciju i može trajati od 11 do 27 dana. Tada će jaje sazreti, što podstiče telo da zadeblja sluzokožu materice koja će se odbaciti tokom menstruacije.

Tokom drugog dela ove faze, estrogen počinje polako da raste, što će podići raspoloženje i energiju, a porast luteinizirajućeg hormona (LH) će povećati seksualni nagon.

Menstruacija, Menstrualni ciklus
foto: Shutterstock

Šira je rekla da može doći do nadimanja i da se brzina kojom telo vari i izbaci hranu može usporiti. Zbog toga preporučuje fermentisanu hranu, kao što su kiseli kupus i ukiseljen luk. Takođe je preporučila hranu za balansiranje estrogena poput semenki bundeve i lana.

Ovulaciona faza

Faza ovulacije počinje 14 dana nakon početka menstruacije i obično traje do 14 dana pre početka sledećeg ciklusa.

Tada telo oslobodi jaje u jajovod gde čeka da bude oplođeno spermom. Tokom ove faze estrogen i LH su najviši.

Pošto je estrogen na svom vrhuncu, Šira navodi da je važno konzumirati hranu koja pomaže metabolizmu da se oslobodi viška hormona kako se ne bi nakupljali u telu.

U tome može pomoći hrana poput kupusa, brokolija, karfiola i prokelja.

Lutealna faza

Preklapanje sa ovulatornom fazom je lutealna faza. Ovo traje od 15. do 28. dana ciklusa od 28 dana.

Kako jaje putuje iz jajnika i kroz jajovod, hormon progesteron se podiže kako bi pripremio sluznicu materice za trudnoću.

Ako se trudnoća ne desi, nivoi estrogena i progesterona opadaju i sluzokoža materice se osipa tokom tog perioda, počevši od faze menstruacije, i započinju novi menstrualni ciklus.

Tokom lutealne faze, apetit i brzina metabolizma žene će se povećati, što je ono što pokreće želju za različitim jelima.

Dok telo troši više energije, Šira navodi da je važno jesti obilnu hranu koja sprečava pad šećera u krvi.

Preporučila je namirnice slične onima u menstrualnoj fazi, kao što su crveno meso, ostrige, pasulj i orasi, kao i batat, piletina, bundeva, losos i cvekla.

Pored toga, žumanca i avokado mogu pomoći kod promena raspoloženja i umora kako nivoi serotonina i dopamina opadaju – što je ono što može izazvati karakteristične promene raspoloženja koje se javljaju pre i tokom perioda.

Lisnato povrće i orašasti plodovi mogu pomoći kod nadimanja i zadržavanja vode.

A da bi zadovoljile bilo koju žudnju za hranom, žene mogu da konzumiraju tamnu čokoladu, puter od kikirikija i karamelizovani batat..

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/zadovoljna/Kristina Marković/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.