OVE BILJKE OBAVEZNO POSADITE U MARTU MESECU I BLAKONI ĆE VAM BITI NAJLEPŠI U KOMŠILUKU: Evo do kad TAČNO se sade
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/mojeselo-tvemisijaimagazin9506

Savet

OVE BILJKE OBAVEZNO POSADITE U MARTU MESECU I BLAKONI ĆE VAM BITI NAJLEPŠI U KOMŠILUKU: Evo do kad TAČNO se sade

Proleće nam kuca na vrata terasa, sunce proviruje kroz zavese i izaziva nas da zasučemo rukave

Objavljeno:

Sive gradske balkone treba presvući i ušareniti kako bi privukli insekte i pružili im zaštitu u betonskoj džungli. Vrtove i bašte treba na vreme oblikovati i učiniti ih lepim i inspirativnim za druženja.

Čim sunce grane i ogreje zemlju počinje povrtarska sezona na otvorenom. Ali, pre toga, još tokom februara i marta, seje se razno povrće koje se gajiti preko rasada. Kada je reč o povrću, uslovno rečeno, postoje tri važnija roka setve ili sadnje. To su rana prolećna, postrna i jesenja setva ili sadnja povrća.

Kako bi se iz semena razvile biljke za rasad potrebni su im bogata zemlja, sa dosta komposta, puno svetla i toplote, ali tako da vlažnost zemljišta može da ostane očuvana jer je i voda bitan faktor za proklijavanje.

Upravo je mart mesec rezervisan za započinjanje uzgoja rasada, posebno onog koji najviše volimo da jedemo – paradajz, patlidžan, paprika…

U praksi to znači da svetlo ne sme da bude jako tj. direktno. Ukoliko imate previše sunca, napravite biljkama hlad, stvorite senke, postavite zastore, udaljite ih od prozora i imate šansu da rešite problem. Veoma mračne prostorije znače da jedini način da uzgojite biljke jeste upotreba veštačkog osvetljenja.

Sadnja povrće i cveća iz semena je dobar način da upoznate biljke, da napravite uštedu u budžetu i automatski smanjite količine već gotovog rasada koji kupujete, jer je cena semena znatno niža. Ali, za neke biljne vrste stepen uspešnosti ovakvog gajenja je mali ili su potrebni baš specifični uslovi i nije isplativo upuštati se u takve izdatke. Neki od nas neće moći biljkama da obezbede potrebne uslove za rast iz semena pa je i u tom slučaju bolje da nabavimo kvalitetan rasad.

1. Kad je pravo vreme za sejanje?

Ne postoji precizan kalendar koji vam bez greške može reći kad je pravo vreme za sadnju biljaka. Mnogo zavisi od trenutnih i budućih vremenskih prilika, ali i uslova koji postoje u vašem domu. Potrebno je da od semena dobijemo dovoljno razvijen rasad spreman za presađivanje i da u tom trenutku klimatski uslovi u baštama i vrtovima budu povoljni, odnosno da tempiramo drugu polovinu aprila kada su mogućnosti za pojavu mraza maksimalno smanjene.

Sredinom ili krajem marta je pogodno vreme da započnemo proizvodnju rasada za paradajz, papriku i patlidžan. Za njihov razvoj potrebno je od 40 do 70 dana. Rasađivanje u spoljnu sredinu treba da tempiramo za sredinu ili kraj meseca maja.

Krajem marta ili početkom aprila možemo za posejemo biljke iz porodice kupusnjača jer će njima trebati od 30 do 50 dana da budu spremne za presađivanje.

Početkom marta možemo da (zavisi od sorte) krenemo sa sejanjem zelene salate i graška na otvorenom, direktno u bašte ili veće saksije.

Krajem marta i početkom aprila direktno u spoljnu sredinu možemo da sejemo i toskanski kelj, šargarepu, blitvu, raštan, peršun, rukolu…

Sejanje ukrasnog cveća poput cinija, lepe kate, lepog čoveka, dragoljuba, matiola, lobelija, srebrne pepeljuge, sunčanih lopti, kosmosa možemo da vršimo tokom marta i aprila, zavisno od preporuke proizvođača semena. Pa kad se steknu uslovi rasadimo ih u bašte i veće saksije, piše Moja domaćica.

Neven i kadifice možemo da sejemo direktno na otvorenom tokom februara i marta. Takođe, noćnu frajlu, prkos i ukrasni grašak možemo sejati direktno krajem marta i u aprilu.

Bonus video:

02:39

NESHVATLJIVO JE DA O TOME PRIČAMO 21.VEKU Agroekonomista: Poraz za sve nas, koji se bavimo poljoprivredom je SADNJA TAVANUŠE

(Espreso/srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.