OVO JE RAZLOG ZAŠTO MALI PSI ŽIVE DOSTA DUŽE OD VELIKIH: Odgovor će vas baciti u nevericu, u pitanju je OVA STVAR
Pas, Foto: Printscreen/facebook/Beogradski kučkari i mačkari

pažnja

OVO JE RAZLOG ZAŠTO MALI PSI ŽIVE DOSTA DUŽE OD VELIKIH: Odgovor će vas baciti u nevericu, u pitanju je OVA STVAR

Naučnici su otkrili razloge zašto mali psi žive duže od velikih pasa pasa - a rezultati bi mogli da budu iznenađenje za vlasnike kućnih ljubimaca.

Objavljeno:

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da i mali i veliki psi pate od istih zdravstvenih stanja, ali su veće rase sklonije težim bolestima.

Naučnici su otkrili razloge zašto mali psi žive duže od velikih pasa pasa - a rezultati bi mogli da budu iznenađenje za vlasnike kućnih ljubimaca.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da, iako su i mali i veliki psi patili od iste vrste zdravstvenih stanja, veće rase su bile sklonije težim bolestima. Tim je analizirao više od 25.000 pasa 238 rasa, a rezultati su objavljeni u časopisu PLOS.

Manji psi češće imaju očne, srčane i respiratorne probleme

Pas
foto: Printscreen/Instagram/djole.dog

Otkrili su da se veći psi češće suočavaju sa stvarima kao što su rak, bolesti povezane sa kostima, gastrointestinalni problemi, neurološka i endokrina stanja, problemi sa ušima, njuškom ili grlom i zarazne bolesti. S druge strane, manji psi su češće imali očne, srčane i respiratorne probleme - kao i bolesti jetre ili pankreasa. Ali iznenađujuće, izgleda da veličina psa nije uticala na učestalost bolesti bubrega ili urinarnog trakta.

Veličina, starost i bolest

Ovi nalazi ukazuju na to da iako veći psi ne pate od više zdravstvenih stanja nego manji psi u celini, kod njih postoje određeni obrasci rizika za pojedine bolesti - što bi na neki način moglo da objasni razlike u životnom veku, istakli su stručnjaci.

Istraživači su naglasili da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnile sve veze između starosti psa, veličine i prevalencije bolesti.

Veće pse muče kosti, stomačni problemi, neurološka i endokrina stanja

- Ova studija ne potvrđuje konačnu uzročnu vezu između veličine psa, starosti i bolesti. Međutim, nalazi bi mogli da dovedu do dubljeg razumevanja tipova stanja koji bi mogli da budu u osnovi kraćeg životnog veka većih pasa - objasnio je autor istraživanja Iunbi Nam, a prenosi Mirror.

01:54

NATAŠI UGINUO PAS OD TROVANJA TOKOM ŠETNJE: Posle deset sekundi krenula joj pena na usta! Šokantno nasilje nad životinjama

(Espreso/informer/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.