EVO ŠTA SE DEŠAVA LJUDSKOM TELU NAKON 3 DANA POSTA: Rezultati će vas ZAKUCATI, uočena BRUTALNA PROMENA
Post, Foto: Printscreen/Youtube/ TV Novi Bečej

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA SE DEŠAVA LJUDSKOM TELU NAKON 3 DANA POSTA: Rezultati će vas ZAKUCATI, uočena BRUTALNA PROMENA

Oni su posmatrali 12 zdravih dobrovoljaca koji sedam dana nisu jeli hranu i pili samo vodu. Svakodnevno su praćene promene – proteini u krvi pre, tokom i posle perioda gladovanja.

Objavljeno: 07:43h

Sposobnost izdržavanja perioda bez hrane je važna evoluciona prednost, a praksa periodičnog posta, namenjenog jačanju i uma i tela, poznata je u mnogim kulturama i religijama. Tokom posta, telo prelazi na korišćenje sopstvenih zaliha masti kao glavnog izvora energije, umesto uglavnom glukoze iz hrane koju jedemo. Međutim, malo se zna o odgovoru tela na duge periode bez hrane i potencijalnim zdravstvenim prednostima ili rizicima.

Novo istraživanje o uticaju posta na zdravlje i promene sproveli su naučnici sa Precision Healthcare Universiti Research Institute (PHURI) i Norveške škole sportskih nauka. Zahvaljujući novim tehnikama koje omogućavaju merenje hiljada proteina koji cirkulišu u krvi, naučnici su uspeli da sprovedu detaljne studije molekularnih adaptacija na post kod ljudi.

Oni su posmatrali 12 zdravih dobrovoljaca koji sedam dana nisu jeli hranu i pili samo vodu. Svakodnevno su praćene promene – proteini u krvi pre, tokom i posle perioda gladovanja. Znajući koji proteini su uključeni u odgovor tela na nedostatak hrane, naučnici su mogli da predvide potencijalne zdravstvene efekte dugotrajnog posta, koristeći informacije iz velikih studija. Kao što se očekivalo, prelazak sa glukoze na telesnu masnoću primećen je u prva dva ili tri dana posta. Volonteri su u proseku izgubili 5,7 kilograma.

Promene nakon tri dana posta

Post
foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

Posle otprilike tri dana posta primetne su promene nivoa proteina u telu. Nivoi jednog od tri proteina su se promenili u svim glavnim organima, a ove promene su bile slične kod svih dobrovoljaca, uključujući proteine koji čine potpornu strukturu neurona u mozgu. Gubitak težine je održan tri dana nakon završetka posta i povratka na ishranu. Poznavajući promene koje nastaju pod uticajem posta, moglo bi se razviti plan za buduća istraživanja koja mogu dovesti do specifičnih tretmana. Ovo se odnosi na pacijente koji mogu imati koristi od posta, ali ne mogu da prate dugotrajan post ili decu koja oponašaju post.

"Prvi put možemo da vidimo šta se dešava u telu kada postimo. Post, kada se bezbedno posmatra, je efikasan metod gubitka težine. Tvrdi se da povremeni post pruža zdravstvene beneficije kao što je gubitak težine, ali rezultati su samo vidljivi nakon tri dana potpune restrikcije kalorija, a to je kasnije nego što se mislilo“, rekao je prof. Klaudija Langenberg, direktorka „Precision Healthcare Universiti Research Institute Kueen Mari (PHURI)“.

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/novi.ba/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.