NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA LEŠNIKOM: Bugarska torta "nedelja" - recept sa starog papira koji znaju njihove domaćice
Parče bugarske torte "nedelja", Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

bombastično

NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA LEŠNIKOM: Bugarska torta "nedelja" - recept sa starog papira koji znaju njihove domaćice

Bugarska torta "nedelja" je najukusnija poslastica sa lešnikom, a sprema se po receptu sa starog papira

Objavljeno:

Svi barem jednom u toku dana pomislimo na nešto slatko, a da nije kupovno (čokolada, neki keks...)

Kada su u pitanju slave, proslave, rođendani, naše žene prave najlepše poslastice koje su čak bolje i od onih u poslastičarnici.

Osim toga, kolači su takođe uvek u prvom planu jer se prave jednostavno, brzo, a budu kremasti kao i torte.

Mnogi će se oduševiti kada probaju mađarski rolat "zebra", ali pred vama je sada nešto još jače.

U pitanju je torta "Nedelja" koju na izvrstan način prave stare Bugarke.

Nemojte da čekatu neku posebnu priliku, već za vikend iznenadite svoje najmilije sa ovim desertom.

Mućenje jaja za bugarsku tortu 'nedelja'
Mućenje jaja za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Svi sastojci sa receptom su tu:

Za koru:

kakao - 2 kašičice

brašno - 7 kašika

prašak za pecivo - 1 pakovanje (10 g)

jaja - 7 komada

šećer - 7 kašika, kristal

Pravljenje kore za bugarsku tortu 'nedelja'
Pravljenje kore za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za mlečni krem:

maslac - 100 g

sveže mleko - 500 ml

kukuruzni skrob - 25 g

šećer - 200 g, kristal

brašno - 90 g

Kora za bugarsku tortu 'nedelja'
Kora za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za pavlaku:

pavlaka - 500 ml visokog procenta masnoće

šećer - 200 g, kristal

Za krokan:

ulje - za podmazivanje

šećer - 300 g, kristal

lešnici - 100 g mlevenih

Za sirup:

voda - 2 šolje

šećer - 1 šolja, kristal

Pravljenje fila za bugarsku tortu 'nedelja'
Pravljenje fila za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za beli preliv:

čokolada - 50 g + za dekoraciju

pavlaka - 125 ml

čokolada - 125 ml

šećer - 50 g, kristal

maslac - 30 g

Spremanje fila za bugarsku tortu 'nedelja'
Spremanje fila za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

NAČIN PRIPREME

1. MLEČNI KREM

Sipajte mleko i šećer u šerpu i stavite na srednju vatru do tačke ključanja. Dodajte brašno i skrob kroz sito, neprestano mešajući. Ostavite na šporetu dok ne prokuva 2-3 puta.

Sklonite sa ringle, dobro pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni mlečni krem dodajte maslac i umutite na laganoj brzini miksera dok ne postane glatka smesa.

KORA

Od šećera odvojite 1 kašiku - Ona je za belance. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne pobele. Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu sneg.

Umućena žumanca u porcijama dodajte u belanca, mešajte žicom.

Fil za bugarsku tortu 'nedelja'
Fil za bugarsku tortu "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Brašno prosejte sa praškom za pecivo i kakaom i u porcijama dodajte u smesu od jaja, mešajte žicom.

Sipajte u nauljeni i lagano posut brašnom kalup za torte prečnika 26 cm. Poravnajte i pecite na 200-220 stepeni dok se ne ispeče. Proverite čačkalicom.

KREM OD PAVLAKE

Umutite pavlaku sa šećerom dok ne dobijete sneg.

SIRUP

Vodu i šećer skuvajte u sirup 2-3 minuta, a vreme se računa nakon što voda proključa.

Filovanje bugarske torte 'nedelja'
Filovanje bugarske torte "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

KROKAN

Sameljite lešnike u blenderu. Sipajte šećer u šerpu, dodajte maslac i dodajte lešnike. Lagano promešajte i stavite na umerenu vatru, povremeno mešajući ili dok se šećer ne otopi.

Kada se šećer otopi, a lešnik je potonuo, smesa se odmah sipa na papir za pečenje, brzo se raširi špatulom i ostavi da se ohladi. Onda se izlomi na komade.

BELI PRELIV

Beli preliv se priprema kada je torta spremna za ukrašavanje. U šerpi zagrejte pavlaku, maslac, šećer i belu čokoladu.

Fil preko bugarske torte 'nedelja'
Fil preko bugarske torte "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Promešajte sve dobro. Ne bi trebalo da proključa, samo otopite šećer i otopite čokoladu. Odmah sklonite, ohladite na sobnu temperaturu.

SKLAPANJE

Koru presecite na tri jednaka dela. Prva kora se stavlja na podlogu i preliva sa 2-3 kašike sirupa.

Nanesite beli krem, pospite krokanom. Pokrijte drugom korom(odaberite najravniju) - ponovo prelijte sirupum, premažite kremom i rasporedite krokan.

Ukrašavanje bugarske torte 'nedelja'
Ukrašavanje bugarske torte "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Stavite treću koru - ponovo prelijte sirupom i celu tortu premažite kremom. Cela torta mora da odstoji u frižideru nekoliko sati pre ukrašavanja.

Šlag od pavlake se takođe stavlja u frižider.

Kada se dovoljno prohladi, tortu potpuno premažite kremom i pospite krokanom. Ruže od pavlake napravite na vrhu torte oko cele ivice.

Bugarska torta 'nedelja'
Bugarska torta "nedelja"foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Po sredini se raspoređuje beli fil, iscrtajte linije istopljenom čokoladom i uz pomoć drvenog štapića formirajte talase.

Krokan se lepi/posipa odozgo.

Ostavite tortu od lešnika u frižideru 24 sata.

Torta od lešnika Nedelja je veoma ukusna!

Bonus video:

00:45

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.