11 STVARI KOJE TREBA ČISTITI PRE NEGO ŠTO DOĐU GOSTI: Prvo vam u to GLEDAJU, a PRAŠINU naviše skuplja
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

savet

11 STVARI KOJE TREBA ČISTITI PRE NEGO ŠTO DOĐU GOSTI: Prvo vam u to GLEDAJU, a PRAŠINU naviše skuplja

Porodična okupljanja i druženja sa prijateljima su veliko zadovoljstvo, a onda želimo da naše najmilije što bolje ugostimo u svom domu.

Objavljeno: 20:44h

Priprema za zabavu obično podrazumeva pripremu ukusne hrane, kupovinu kvalitetnog vina i pravljenje neodoljivih poslastica, ali postoji i druga strana medalje. Sve što gosti zapravo ne bi trebalo da vide kada dođu u vaš dom.

Niamh, postoje neki predmeti za koje stručnjaci kažu da je najbolje odložiti kada gosti stignu.

1. Obuća

Sasvim je uobičajeno da skinemo cipele kada dođemo kući, ali na kraju izgleda veoma neuredno ako ih ostavimo pored ulaznih vrata.

„Čuvanje cipela ne samo da čini vaš dom urednijim i organizovanijim, već takođe može pomoći u stvaranju bezbednijeg okruženja smanjenjem opasnosti od spoticanja i bakterija sa ulice“, kaže Virdžinija Friškorn, osnivač platforme za planiranje zabave Partitrick.

Odvojite trenutak i odložite te cipele u orman pre nego što gosti stignu. Još bolje, postavite stalak za cipele gde gosti mogu da se osećaju dobrodošli da čuvaju sopstvene cipele, piše Best Life.

2. Toaletne pribor u kupatilu

Vaši gosti znaju da perete zube, umivate lice i stavljate dezodorans, ali to ne znači da bi trebalo da držite te stvari u kupatilu.

„Pobrinite se da očistite svoje kupatilo i vratite toaletne potrepštine tamo gde im je mesto da bi površine kupatila bile uredne“, predlaže Laura Prajs, osnivač The Home Organisation.

Ona dodaje da je takođe odlično vreme da proverite da li su proizvodi koji su nestali i koje treba baciti ili zameniti — jer iako ćete želeti da sakrijete brijač, možda biste želeli da ostavite neki lep sapun za ruke i losion za ruke gostima da koristiti.

3. Produžni kablovi

Često držimo kablove po celoj kući. Možda čak imamo centralizovanu stanicu za punjenje u našem domu sa raznim punjačima koji su organizovani na jednom mestu. To nam olakšava život, ali zauzima prostor u kući.

„Kada zabavljate porodicu i prijatelje, dobra je ideja da isključite produžni kabl i premestite ga u fioku ili prostoriju u koju gosti neće ulaziti da bi oslobodili malo prostora“, kaže dizajnerka enterijera Šantel Hartman Malarkei. Vaše radne ploče i pod će odmah izgledati urednije, u zavisnosti od toga gde držite produžni kabl.

4. Veš

Svi peremo veš, ali nema razloga da on (čist ili prljav) bude napolju kada dođu gosti. „Često postajemo slepi za uobičajeni nered u domaćinstvu, uključujući peškire ili prljavu odeću na podu kupatila“, ističe Kejti Barton, šefica odeljenja za čišćenje na Homedit.com.

Dakle, ako želite da se vaši gosti osećaju prijatno u vašem domu, ona predlaže da bacite veš u korpu ili da ga držite u posebnoj prostoriji u koju gosti neće ući.

5. Prljavo posuđe

Slično vešu, posuđe uvek treba da bude čisto i uredno pre dolaska gostiju. „Teško je prevideti prljav šporet ili kuhinju prekrivenu prljavim posuđem“, primećuje Barton.

Čišćenje, Ribanje, Tepih
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Operite i osušite sve posuđe kako bi vaša sudopera izgledala uredno i čisto.

U krajnjem slučaju, možete da stavite sudove u mašinu za pranje sudova ako je imate, samo pazite da je dobro zatvorena da ne bi izlazili neprijatni mirisi.

6. Pošta i dokumenti

Pošta stiže skoro svaki dan, a mi nemamo uvek vremena da sredimo sve te račune i reklamne materijale. „Tako je lako zgrabiti poštu i baciti je na kuhinjski pult“, napominje Hartman Malarkei.

Razmislite o čuvanju u fioci ili zatvorenoj fascikli kako vaši gosti ne bi morali da gledaju vaše račune.

Kao što ne želimo da našu poštu tamo svi vide, takođe ne želimo da gosti zavire u naša dokumenta. Najbolje ih je sve odložiti na vreme.

7. Previše jastuka i ćebadi

Mnogo jastuka i ćebadi je odlično za gledanje televizije, ali kada imate goste, oni mogu ograničiti mogućnosti sedenja.

„Nekoliko ukrasnih jastuka i pokrivača je prihvatljivo, ali ako je vaša sofa pretrpana vašim ćebetom za grejanje ili dodatnim jastucima, morate da je očistite pre nego što gosti stignu“, savetuje ona.

8. Igračke

Dečije igračke mogu biti velika opasnost od spoticanja.

„Kao roditelj malog deteta, volim da budem siguran da su igračke odložene i odložene“, kaže Riderman. „Ne pokušavam da izbrišem činjenicu da ovde živi mala osoba koja poseduje mnogo igračaka, ali želim da se uverim da se moji gosti mogu slobodno kretati po prostoru bez da se spotaknu o stvari“.

9. Stvari za kućne ljubimce

Naši kućni ljubimci takođe imaju krevete i igračke koje će stvarati nered i predstavljati potencijalnu opasnost.

„Uklanjanje kreveta za kućne ljubimce ili igračaka kada gosti dođu ne samo da poboljšava ukupnu čistoću vašeg doma, već daje uglađeniji izgled koji može učiniti da se gosti osećaju ugodnije“, kaže Frischkorn.

Čuvanje ovih predmeta i njihovo stavljanje van vidokruga gostiju takođe sprečava potencijalne bezbednosne opasnosti kao što su saplitanje ili gušenje ako vaši gosti imaju malu decu.

10. Namirnice

Uverite se da hrana ne stoji samo na kuhinjskom pultu kada gosti stignu, posebno kvarljiva hrana.

„Ovo zauzima prostor u kuhinji i vizuelno je čini haotičnijom. Odvojite minut da odložite te predmete i uštedite prostor na kuhinjskom pultu“, kaže Hartman Malarkei, a prenosi N1.info.hr.

11. Sredstva za čišćenje

Alice Moszczinski, dizajner enterijera u kompaniji Planner 5D, opisuje proizvode za čišćenje kao „još jedan nered“ i kaže da oni takođe mogu predstavljati „opasnost po bezbednost“. Zato ih treba čuvati van domašaja dece ili kućnih ljubimaca i dalje od otvorene hrane.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.