TAČNO OVOLIKO VREMENA MOŽETE OSTAVITI MAČKU SAMU KOD KUĆE: Sve preko toga je "SMRT" za nju, zapamtite ovaj BROJ
Mačka i pas, Foto: PrintScreen/ TikTok/ smudgeandfriends

pažnja

TAČNO OVOLIKO VREMENA MOŽETE OSTAVITI MAČKU SAMU KOD KUĆE: Sve preko toga je "SMRT" za nju, zapamtite ovaj BROJ

. Ako ih predugo ostavljate same u tom periodu, izazivate osećaje usamljenosti i odbačenosti.

Objavljeno:

Smatra se da su mačke nešto manje zahtevne po pitanju brige od pasa. To se odnosi pre svega na pitanje ostanka u kući dok su vlasnici odsutni. Međutim, da li zaista znate koliko dugo možete ostaviti mačku samu?

Neke odrasle mačke vole mir u svojoj samoći. S druge strane, mačićima je potrebno mnogo društva i aktivnosti. Tokom prvih meseci odrastanja njihovi mali mozgovi rade na stvaranju čvrstih veza sa okolinom a pre svega vlasnicima. Ako ih predugo ostavljate same u tom periodu, izazivate osećaje usamljenosti i odbačenosti. Naravno to izaziva i strah a dugoročno i pojavu anksioznosti.

Jasno je da je životni stil kućnih mačaka različiti od života pasa koji žive u kući. Mačkama nije neophodna svakodnevna šetnja van kuće. Danas gotovo 50% kućnih mačaka nikada ne napušta svoj dom. Ukoliko ih na vreme naučite na upotrebu mačjih toaleta nema potrebe za izlaskom radi fizioloških potreba. One preferiraju veći broj manjih obroka. Ako im ostavite dovoljnu količinu hrane, mala je mogućnost da odmah sve pojedu pa da kasnije budu gladne. Pored toga, na raspolaganju su vam i posebni dozatori hrane. Na kraju, mačke vole da spavaju i tokom dana pa im mir u praznoj kući sigurno neće smetati. Dakle, odraslu mačku slobodno možete ostaviti samu tokom celog dana. Ali, sve ovo važi za odrasle mačke – šta je sa mačićima?

Mačka
foto: Printscreen TikTok/niceshortsbest

Mačićima između 8 nedelja i 4 meseca starosti je potrebno obezbediti interakciju sa ljudima na svakih 4 – 6 sati. Naravno, mnogi nemaju mogućnost da se tako brinu o mačićima pa ih ostavljaju i duže same. Međutim, zaista se preporučuje da bar u prvom periodu razvoja dobijaju ovakvu vrstu nege. Interakcija na svaka 4 sata se odnosi kako na dan tako i na noć. To znači da svi oni koji misle da mače u ranom uzrastu mogu da ostave samo tokom noći – greše. Uostalom, mačke spadaju u grupu pretežno noćnih životinja pa su u mlađem uzrastu mnogo aktivnije tokom noći. Tek kasnije prihvataju rutinu okoline u kojoj žive pa koriste noć za spavanje zajedno sa ukućanima. Ali ni to nije uvek pravilo. Kako mače raste i dobija na samopouzdanju videćete da je sve sposobnije da duže ostaje samo. Već sa šest meseci starosti, gotovo svako mače može da bude ostavljeno samo u kući tokom celog dana.

01:54

NATAŠI UGINUO PAS OD TROVANJA TOKOM ŠETNJE: Posle deset sekundi krenula joj pena na usta! Šokantno nasilje nad životinjama

(Espreso/petface.net/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.