OVAJ NAROD TVRDI DA IMA TAJNU DUGOVEČNOG ŽIVOTA: Njima skoro svi žive po 100 GODINA, smejaćete se na njihove SAVETE
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

OVAJ NAROD TVRDI DA IMA TAJNU DUGOVEČNOG ŽIVOTA: Njima skoro svi žive po 100 GODINA, smejaćete se na njihove SAVETE

Dugo se priča o dugovečnosti Japanaca i pokušava se primeniti neka njihova mudrost.

Objavljeno:

S obzirom na to da ova zemlja ima izuzetno veliki broj stogodišnjaka, čini se da su pronašli tajnu večne mladosti i recept za dug život. U stvari, njihov način života ne nudi ništa ekstravagantno ili revolucionarno, a kada ga bolje pogledamo videćemo kako se bez problema može uključiti u našu svakodnevicu.

Tajni japanski trik u postizanju dugovečnosti sastoji se od samo 3 važna koraka.

1. Ishrana bogata morskim plodovima

Kao i uvek kada govorimo o zdravlju, ishrana je izuzetno važan segment. Japanci jedu mnogo ribe i drugih morskih plodova, a ove namirnice su bogate omega 3 masnim kiselinama i visokokvalitetnim proteinima. Njihova ishrana takođe uključuje hranu kao što su pirinač, morske alge i kiseli proizvodi koji su odlični za varenje. Prženu i masnu hranu jedu u malim količinama, a poznato je da je u Japanu izuzetno mali broj gojaznih. To znači da i u starosti održavaju zdravlje srca i krvnih sudova, tako da nemaju veliki problem sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Riba
foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

2. Kreiranje zdrave dnevne rutine

Svakodnevna rutina koja uključuje boravak na svežem vazduhu i odlazak u prirodu je izuzetno lekovit način da se nosite sa stresnim situacijama i zadacima na poslu. Japanci su poznati kao veliki radoholičari i upravo zbog toga su morali da nađu način da se nose sa svakodnevnim izazovima. U Japanu druženje nije rezervisano samo za mlađe generacije, već ćete u parkovima često videti starije ljude kako provode vreme zajedno i razgovaraju. Većina Japanaca ide u krevet pre ponoći i budi se u zoru. Oni dugoročno održavaju svoj ritam kako njihovo telo ne bi doživelo šok usled čestih promena.

3. Tople kupke

Još jedan važan segment očuvanja dugovečnosti kod Japanaca je nega, a često uključuje tople kupke koje imaju širok spektar prednosti. Koriste javne ili privatne izvore tople vode, a ovaj ritual je poznat po tome što smanjuje nagomilani stres i omogućava opuštanje. Pored toga, pogoduje i očuvanju kože jer topla voda čisti pore i uklanja mrtve ćelije kože. Jednostavno, pronašli su ritual kojem uvek mogu da se prepuste, a nudi razne pogodnosti za njihovo zdravlje!

Bonus video:

00:44

Košarkašice Mege osvojile Kup

(Espreso/Krstarica/A.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.