SVAKI DRUGI SRBIN JEDE BELI LUK SA MEDOM UJUTRU NA PRAZAN STOMAK: Kada vidite ZAŠTO to rade, sve će vam biti JASNO
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati

SVAKI DRUGI SRBIN JEDE BELI LUK SA MEDOM UJUTRU NA PRAZAN STOMAK: Kada vidite ZAŠTO to rade, sve će vam biti JASNO

Sirovi beli luk i med su najmoćnija kombinacija iz prirode i godinama se koriste u tradicionalnoj medicini.

Objavljeno:

Veruje se da ova kombinacija može eliminisati bakterije i čak biti neka vrsta antibiotika. Međutim, stručnjaci navode da još uvek nema dovoljno validnih dokaza koji bi potvrdili ovaj efekat.

Beli luk i med imaju antibakterijska svojstva Acilin je sastojak belog luka koji sadrži kiseonik, sumpor i druge elemente usled kojih beli luk ima antibakterijska svojstva. Seckani beli luk sadrži više acilina, u odnosu na kompaktan čen belog luka. Ipak, primećuje se da seckani beli luk može i da lakše izgubi acilin, savet je da se ovako pripremljen luk, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove zdravstvene koristi, konzumira što pre. Med je bogat antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji imaju protivupalno dejstvo, a veruje se da može sprečiti i određene bolesti. Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva.

Narodni lek za prehladu Medicinska istraživanja su zasnovana na ispitivanju samog meda ili belog luka, ili kombinacije ove dve namirnice. U tradicionalnoj etiopskoj medicini, jedna vrsta lokalnog meda koristi se za lečenje problema sa disanjem, kožnih infekcija, dijareje. Beli luk tradicionalno se upotrebljava za lečenje prehlade i kašlja. Smatra se da beli luk jača imuni sistem i ublažava simptome astme. Arapska tradicionalna medicina primenjivala je beli luk za lečenje srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Kombinacija beli luk i med protiv bakterijskih infekcija Laboratorijske studije otkrivaju da je beli luk u kombinaciji sam vrstom meda tazma u stanju da zaustavi rast nekih vrsta bakterija. Kombinacija belog luka i meda usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neke oblike trovanja hranom. Druga laboratorijska studija pokazala je da je kombinacija soka od belog luka i meda bila u mogućnosti da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibiotskim lekovima. Potrebno je, ipak, više istraživanja kako bi se otkrilo da li na ovaj način med i beli luk mogu da deluju i na ljudski organizam.

Beli luk, Zimnica
foto: Kuhinja Recepti/ Printscreen/ Youtube

Priprema meda i belog luka:

Sastojci:

  • 12 čena belog luka
  • 350 g prirodnog meda
  • manja tegla sa poklopcem

Priprema:

  1. Iseckajte očišćena čena belog luka što sitnije;
  2. Sipajte med u teglu;
  3. Dodajte iseckan beli luk i promešajte;
  4. Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom mestu nedelju dana;
  5. Uzimajte svako jutro na prazan stomak jednu supenu kašiku belog luka i meda.
  6. Mešavinom belog luka i meda nahranićete svoj organizam kao nikad pre. Imajte na umu da su efekti ovog tretmana zaista neverovatni. Ne postoji nijedna tableta na svetu sa ovakvim svojstvima.

Bonus video:

04:09

Specijalan gost na koncertu Bobana Rajovića 2

(Espreso/Krstarica/M.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.