TRADICIOLANI RECEPT ZA PORTUGALSKO SLATKO PECIVO MORATE IMATI: Srpske domaćice će odlepiti za ovim laganim ukusom
Slatko pecivo, Foto: Printscreen/youtube/One day One recipe

uuuh, kakav ukus!

TRADICIOLANI RECEPT ZA PORTUGALSKO SLATKO PECIVO MORATE IMATI: Srpske domaćice će odlepiti za ovim laganim ukusom

Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće

Objavljeno:

Ako ste i vi ljubitelj slatkog peciva, mi vam donosimo jednostavan recept za slatko pecivo punjeno filom od žumanaca. Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće. Uživajte!

Sastojci:

1 lisnato testo

Za sirup:

180 g šećera

125 ml vode

1 štapić cimeta

1 limun

Za fil:

100 g brašna

4 žumanceta

300 ml hladnog mleka

Recept za slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca:

Korak 1

Pripremite testo

Ostavite lisnato testo da se odmrzne, pa ga urolajte. Zatim ga isecite na 12 jednakih delova. Pripremite pliće posude, a ako njih nemate koristite kalup za mafine. Premažite ih puterom, pa lepo utisnite testo unutra. Treba da obuhvati i dno i ivicu. Lisnato testo uvek treba da bude hladno pre pečenja.

Korak 2

Napravite sirup

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte i koru limuna, samo pazite da na njoj nema belog dela. Kuvajte dok ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Izvadite koru limuna i cimet. Napravite i bele kocke od 4 sastojka!

Korak 3

Napravite fil

Brašno dobro sjedinite sa 50 ml mleka, tako da nema grudvica. Preostalo mleko (250 ml) sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da vri, pa postepeno sipajte u posudu sa brašno. Sve dobro umutite. A nakon toga postepeno sipajte sirup i sve vreme mutite. Na kraju dodajte i žumanca, pa vratite na šporet. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje.

Korak 4

Pecite

Napunite lisnato testo filom od žumanaca i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta.

BONUS VIDEO

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.