DOKTORI ZANEMELI OD ŠOKA KAD SU VIDELI KOJE BIĆE RASTE U MOZGU OVE DEVOJČICE: Shvatili da je JOŠ ŽIVO I PRETRNULI
Fetus u fetusu, Foto: Printscreen/Xcreepydot.org

jezivo

DOKTORI ZANEMELI OD ŠOKA KAD SU VIDELI KOJE BIĆE RASTE U MOZGU OVE DEVOJČICE: Shvatili da je JOŠ ŽIVO I PRETRNULI

Fetus u fetusu, koji se ponekad naziva i parazitski blizanac, nastaje kada se blizanci spoje u materici, ali samo jedan nastavlja da se razvija.

Objavljeno:

Devojčica iz Šangaja u Kini imala je tek godinu dana kada su roditelji primetili da njihova ćerka ima slabe motoričke funkcije, ali i da joj se glava nesrezmerno uvećava u odnosu na telo. Zbog toga su otišli u bolnicu, doktori su uradili skener i zaprepastili se. U mozgu devojčice razvijao se novi fetus!

"Intraventrikularni fetus u fetusu, odnosno deformisani monohorionski dijamnionski blizanac, identifikovan je kod jednogodišnje devojčice sa motoričkim kašnjenjem i uvećanim obimom glave", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Neurology" u decembru prošle godine. Pojednostavljeno, sestra blizankinja rasla je u mozgu ove jednogodišnje devojčice.

Nakon hirurškog uklanjanja, sekvenciranje celog genoma otkrilo je identične varijante sa jednim nukleotidom kod deteta domaćina i 'fetusa u fetusu', kako su doktori i zaključili da je fetus zapravo bio 'nerođeni blizanac'.

Kako nastaje fetus u fetusu?

Fetus u fetusu, koji se ponekad naziva i parazitski blizanac, nastaje kada se blizanci spoje u materici, ali samo jedan nastavlja da se razvija.

Prema izveštaju sajta "IFL Science", slučajevi "fetusa u fetusu", kao što je slučaj devojčice iz Šangaja, dešavaju se u iznimno retkim primerima kada se tokom ranih faza blizanačke trudnoće zbog blastociste, koja ne uspe da se pravilno odvoji. Kao rezultat, jedan od ranih embriona postaje obmotan drugim.

Okružen ćelijama drugog blizanca, koje se umnožavaju, fetus ne uspeva da se razvije, ali ostaje "živ" zbog primanja krvi.

"Spojeni delovi se razvijaju u prednji mozak fetusa domaćina i obavijaju drugi embrion tokom savijanja neuralne ploče", navodi se u studiji.

Slični slučajevi se dešavali i ranije, ali su fetusi bili u stomaku

Iako su takvi slučajevi neobični i malobrojni, dešavali su se i prethodnih godina.

Davne 1997. godine u stomaku tinejdžera iz Egipta otkriven je fetus, koji tu postojao punih 16 godina. Takođe, u novemru 2022. godine lekari u Rančiju, u indijskoj oblasti Džarkand, lekari su uklonili osam embriona iz stomaka bebe stare samo 21 dan.

Lekari su tada izjavili da se veličina fetusa kretala od 3 do 5 cm i da su bili smešteni unutar ciste u abdomenu.

04:03

BEBA KOJOJ JE OTKRIVENA SMA DOBIĆE LEK Direktorka RFZO za Kurir TV: Samo ova komisija može da stavi taj lek na listu besplatnih

(Espreso/Blic žena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.