DOKTOR JE MESEC DANA JEO SAMO ULTRA PRERAĐENU HRANU I EVO ŠTA SE DESILO: Organizam mu se UNIŠTIO, morate da znate
Doktor, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

pažnja

DOKTOR JE MESEC DANA JEO SAMO ULTRA PRERAĐENU HRANU I EVO ŠTA SE DESILO: Organizam mu se UNIŠTIO, morate da znate

Najstrašniji rezultat otkriven je na magnetnoj rezonanci

Objavljeno: 18:14h

U današnjem društvu sve je više prisutna ultra-preprađena hrana koja se brzo i lako konzumira, ali može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Ovaj fenomen je istraživao dr Kris van Tuleken kroz mesec dana eksperimentisanja sa ovakvom hranom kao 80% dnevnog obroka. Kroz ovaj eksperiment, otkrio je mnoge zanimljive činjenice o uticaju ultra-prerađene hrane na naše telo, kao i na naš mozak. Jedna od zanimljivih pojava koju je uočio dr Kris van Tuleken je uticaj ultra-prerađene hrane na decu, posebno kada je reč o proizvodima namenjenim deci. Kroz svoj eksperiment, primetio je kako je njegova trogodišnja ćerka Lira reagovala na ovu vrstu hrane, pokazujući znake želje za još većim unosom hrane.Još jedna zanimljiva činjenica koju je dr Kris van Tuleken uočio je uticaj teksture ultra-prerađene hrane na naše telo. Na primer, pojedina ultra-prerađena hrana brzo gubi svoju čvrstoću i postaje kašasta, što može dovesti do bržeg unošenja velikih količina hrane.

Dijeta, Hrana, Ishrana, Burger, Zdravlje
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kroz ovaj eksperiment, dr Kris van Tuleken je primetio ozbiljne fizičke i mentalne posledice konzumiranja ultra-prerađene hrane. Povećanje telesne težine za 6,1 kilogram, poremećaj apetita i fizioloških procesa, kao i promene u mozgu i hormoni koji su bili u disbalansu, samo su neki od efekata koje je primetio nakon mesec dana konzumiranja ovakve hrane.

- Najstrašniji rezultat bio je MR skeniranje. Otkrilo je da se povezanost između nekoliko regija u mom mozgu povećala, posebno područja koja su uključena u hormonsku kontrolu toga koliko jedem, plus ona koja su uključena u moju želju za hranom i nagradu koju dobijam od konzumiranja. Da sam nastavio da jedem ogromne količine ultra-prerađene hrane, novi putevi u mom mozgu bi gotovo sigurno postali trajni. A "petljanje" sa putevima nagrađivanja nikada nije dobra ideja. Zašto? Jer to rade sve droge koje izazivaju zavisnost - istakao je dr Kris.

Iz svega navedenog jasno je da ultra-prerađena hrana može imati ozbiljan uticaj na naše telo i zdravlje. Ovaj eksperiment pokazao je da je važno obratiti pažnju na sastav i teksturu hrane koju unosimo, kako bismo sačuvali svoje zdravlje i dobrobit.

Ovo istraživanje otvara mnoga pitanja o načinu ishrane u modernom društvu i naglašava važnost svesti o hrani koju unosimo. Kroz dalja istraživanja i edukaciju, možemo bolje razumeti uticaj ultra-prerađene hrane na naše telo i preduzeti korake ka zdravijem načinu ishrane.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.