NEUROLOG OTKRIO KOLIKO GLAVOBOLJA JE NORMALNO ZA ZDRAVOG ČOVEKA: Sve preko OVOG BROJA mesečno je ZA HOSPITALIZACIJU
Dr Sretenović, Foto: Printscreen/RTS

OBRatite pažnju

NEUROLOG OTKRIO KOLIKO GLAVOBOLJA JE NORMALNO ZA ZDRAVOG ČOVEKA: Sve preko OVOG BROJA mesečno je ZA HOSPITALIZACIJU

Doktor Srđan Sretenović, specijalista neurologije, otkriva za RTS koliko glavobolja mesečno je znak da moramo da se obratimo lekaru i kako da razlikujemo glavobolju od migrene.

Objavljeno:

Doktor Srđan Sretenović, specijalista neurologije, otkriva kada je vreme da se zbog glavobolja obratimo lekaru i kako da prepoznamo migrenu.

Svaki čovek je makar jednom u životu imao glavobolju. Uzroci bola mogu da budu različiti, ali kada je bol pulsirajući i najčešće zahvata jednu stranu glave, onda se radi o migreni. Doktor Srđan Sretenović, specijalista neurologije, otkriva za RTS koliko glavobolja mesečno je znak da moramo da se obratimo lekaru i kako da razlikujemo glavobolju od migrene.

"Neobično je da u februaru bude ovoliko različitih dana, sunčanih i hladnijih. Brza je promena vazdušnog pritiska, a to su idealni uslovi za nastajanje glavobolje. Rađena je studija na pacijentima koji inače boluju od migrene i koji žive u Nepalu, preko 1.000 metara nadmorske visine, pa je zaključeno da oni imaju mnogo frekventnije migrenske glavobolje u odnosu na ostalu populaciju. Isto je to rađeno i na letačkom osoblju, pa je zaključeno da nizak vazdušni pritisak na većim visinama može češće da provocira migrenu i druge vrste glavobolja", ističe dr Sretenović i otkriva koliko je migrena zastupljena:

"Glavobolje su jedan neurološki poremećaj, najčešći simptom koji se javlja u čovekovom životu. Negde oko 12 odsto svetske populacije boluje od migrene. Svaka sedma osoba boluje od migrene. Migrena je treća bolest od svih bolesti od kojih ljudi boluju, a nećete verovati da je druga po broju izgubljenih godina života zbog nesposobnosti. Pacijenti koji mesečno imaju preko tri glavobolje migrenskog tipa, preko 60 odsto njih boluje od depresije", otkriva specijalite neurologije.

Simptomi migrene

Glavobolja, Migrena, Žena, Bol, Stres
foto: Profimedia

"Glavobolja vrlo često nastaje zbog toga što se neadekvatno leči. Pacijenti imaju naviku da slušaju komšiju ili čitaju nešto što nije tačno. Migrena ima kliničke karakteristike koje su tipične za tu vrstu glavobolje. Stereotipne su, javljaju se na sličan način, imaju trajanje između 4 i 72 sata, praćene su najčešće jednostranom pulsirajućom glavoboljom sa simptomima kao što su mučnina, povraćanje, pacijentima smeta svetlo, buka. Pacijenti su onesposobljeni", kaže dr Sretenović.

Koliko glavobolja mesečno je znak za uzbunu?

"Čestim glavoboljama se smatraju tri i više glavobolja u toku jednog meseca. To jeste razlog da se ode kod lekara. Imamo nekoliko stotina različitih vrsta glavobolja koje su podeljene na primarne glavobolje kao što su tenzione, migrene, a druge su simptomatske, odnosno glavobolje koje prate određena druga oboljenja. Ukoliko pacijent mesečno ima dve ili više glavobolja, to jeste razlog da se ode kod lekara. Ukoliko nikada niste imali glavobolju, ali se javi jak bol, to je takođe razlog da odete. Sve što prepoznajete da je novo, jeste razlog", objašnjava doktor.

Izazivači glavobolja

"Jak miris može da izazove glavobolju, to su potencijalni izazivači glavobolje. U starim sirevima se iz jedne aminokiseline formira tiramin. Tiramin je supstanca koja aktivira ceo red događaja koji na kraju dovode do pojave migrenske glavobolje. Recimo, tiramin se nalazi u crnom vinu i ribi koja je stajala duže ili je dimljena. Nekad je jedan gutljaj vina dovoljan da isprovocira glabvobolju", kaže dr Srđan Sretenović, specijalista neurologije.

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

(Espreso/MONDO/T.V./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.