EVO KOLIKO BANANA SMETE DA POJEDETE U TOKU DANA: Svi misle da su ultra ZDRAVE i hranljive, međutim, istina je OVO
Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija, Foto: Printscreen

morate znati

EVO KOLIKO BANANA SMETE DA POJEDETE U TOKU DANA: Svi misle da su ultra ZDRAVE i hranljive, međutim, istina je OVO

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umereno, posebno ako niste previše fizički aktivni.

Objavljeno:

Da li i koliko su banane zdrave za naš organizam? Ovo pitanje muči mnoge ljude, koji bi se rado predali zadovoljstvu uživanja u ovoj voćki.

Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranljivih materija, dok drugi smatraju da preterivanje u konzumiranju banana može dovesti do gojenja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba verovati?

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

  • 22,8 g ugljenih hidrata
  • 2,6 g vlakana
  • 5,4 g skroba
  • 12,2 g šećera
  • 1,1 g proteina
  • 8,7 mg vitamina C
  • 5 mg kalcijuma
  • 27 mg magnezijuma
  • 358 mg kalijuma
  • 74,9 g vode
Budite pažljivi prilikom unosa ove voćke
Budite pažljivi prilikom unosa ove voćkefoto: Profimedia

Najveći deo energetske vrednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete sa namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, puter od kikirikija ili kuvano jaje.

Prema mišljenju stručnjaka ne postoji fiksan broj banana koje je poželjno da pojede svaka osoba u toku dana. Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i treba da pojedu više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostaće uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranljive materije, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili celu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu, mi smatramo da je požejno da se ograničite na jednu ili dve banane dnevno.

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dve porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mesta u stomaku za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vreme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

BONUS VIDEO:

02:45

ALEKSANDAR GAJOVIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Pokret Mi - glas iz naroda nosiće krst zbog novih izbora

(Espreso/ City magazine/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.