NA NAJLEPŠIM TERASAMA U GRADU NALAZI SE OVA BILJKA: Ovih dana je pravo vreme kada se SADE, odmah uzimajte PELCER
Ilustracija, Foto: BETA/ZELENILO BEOGRAD

savet

NA NAJLEPŠIM TERASAMA U GRADU NALAZI SE OVA BILJKA: Ovih dana je pravo vreme kada se SADE, odmah uzimajte PELCER

Imaćete balkon i terasu na kojima će vam svi zavideti

Objavljeno:

Jednogodišnje biljke odlikuju lepota cvetova, raznolikost boja, često i prijatan miris. Cvetanje je dugotrajno i raskošno, ali u senovitim mestima ne postižu svoj maksimum lepote. U okviru jednog vegetacijskog perioda prolaze sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, stvaranja semena, do propadanja u jesen.

Osim iz semena, biljke se uzgajaju i iz reznica, koje se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od februara do aprila.

Ukorenjuju se u žardinjerama, saksijama ili u supstratu i pokrivaju se folijom zbog bržeg rasta i čvršćeg korena.

Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili zajedno sa drugim vrstama, vole sunce i polusenovita mesta. Dobro podnose duže periode vlage ili suše, ali tlo u kome su ne bi trebalo da im bude previše suvo.

Begonije
foto: Printscreen/Yutube/lepsajepriroda

Lepa kata ili letnji zvezdan je jednogodišnja biljka koja se zbog svog rasta može koristiti kao rezano cveće. Cveta od kasnog proleća do jeseni i voli sunčana područja, ali ne podnosi ekstremne uslove;, zbog toga je najbolje kada je tlo umereno vlažno.

Lobelija je prikladna za pravljenje cvetnih okvira ili tzv. pokrivača tla, ali i za sadnju na balkonima u visećim saksijama, a može se kombinovati i sa mnogo kontrastnih boja. U periodu cvetanja prekrivene su sa mnogo malih, plavih cvetova, a u toplim letnjim mesecima imaju pauzu u cvetanju. Odgovara im humusno tlo, sunčano i polusenovito mesto. U peskovitim podlogama i tresetu postoji opasnost od sušenja.

Neven se seje već u februaru u saksije, a cveta sve do jeseni. U zavisnosti od sorti, sadi se na velikim površinama. Voli sunčana područja, ne previše vlažna i peskovita mesta.

Bonus video:

05:23

IVICA DAČIĆ O NAJNOVIJIM POTRESIMA NA POLITIČKOJ SCENI: Ovo je potrebno za formiranje vlasti u BG

(Espreso/Krsarica/M.O./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.