OVA JELA NIKAKO NE SMETE DA PODGREVATE U MIKROTALASNOJ: Opasnost je ZAGARANTOVANA, morate da obratite pažnju
Mikrotalasna, Foto: Profimedia

savet

OVA JELA NIKAKO NE SMETE DA PODGREVATE U MIKROTALASNOJ: Opasnost je ZAGARANTOVANA, morate da obratite pažnju

Koliko god da je koristna, treba paziti i šta stavljate u mikrotalasnu pećnicu...

Objavljeno:

Koliko god korisna za podgrevanje i kuvanje neke hrane, mikrotalasna pećnica može postati opasno oružje ako je ne koristite pravilno. I zato vam donosimo listu namirnica (i stvari!) koje apsolutno nije dobro stavljati u njega

Rado koristimo mikrotalasnu pećnicu za podgrevanje hrane, topljenje čokolade, pripremu kolača iz šolje, ali i kompletne obroke. Ali koliko god da je koristna, treba paziti i šta stavljate u mikrotalasnu pećnicu, jer njegovo nepažljivo korišćenje može dovesti do nezgoda.

Slažemo se, mikrotalasna pećnica je čudo moderne tehnologije. Za samo nekoliko sekundi može lagano da zagreje ledeno hladno jelo tako da postane vruće i spremno za jelo. Pored toga, skraćuje vreme kuvanja i olakšava ga. Ali budite oprezni jer - ne ide sva jela u mikrotalasnu!

Čili paprike

Paprika
foto: RINA

Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje kapsaicin, koje im daje šarm u svakom jelu. Kada se paprike zagreju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom vazduhu mikrotalasne rerne. Stoga, ako otvorite vrata mikrotalasne pećnice, izlažete se isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos. Ovo je mnogo bezbedniji način da ponovo zagrejete čili papričice - ispecite ih, pržite ili pecite na roštilju umesto da ih pečete u mikrotalasnoj pećnici.

Tvrdo kuvana jaja

Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja iz mikrotalasne peći oslobađaju paru. S obzirom na to da ne može da izađe iz belanca, pritisak se povećava. Kada isečete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa - a nastala eksplozija može izazvati opekotine.

Kako pravilno zagrejati tvrdo kuvana jaja: Isecite jaje na četvrtine pre nego što ga zagrejete u mikrotalasnoj pećnici. Ali ako imate nekoliko minuta, radije stavite jaje u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Stiropor

Kontejneri za isporuku hrane od stiropora su zapravo vrsta plastike koja može da ispusti štetne hemikalije u hranu i vazduh kada se zagreje. Takođe, stiropor u posudama za hranu za jednokratnu upotrebu nije stabilan i otporan na toplotu kada se peče u mikrotalasnoj - može se rastopiti ili iskriviti.

Kako zagrejati: Izvadite hranu iz kutije od stiropora u kojoj obično dolazi i stavite je na staklenu ploču ili posudu umesto da je kuvate u plastičnoj posudi. Pokrijte papirnim ubrusom i mikrotalasnu pećnicu kao i obično.

Kutije sa metalnim ručkama

Kutije za hranu sa ručkama imaju metal koji može da iskri i izazove požar. Zato uvek proverite da li na plastičnoj posudi piše „Bezbedno u mikrotalasnoj pećnici“ pre nego što je stavite u nju. Kako ponovo zagrejati hranu iz posude: Ispraznite ostatke u posudu ili tanjir za mikrotalasnu pećnicu. Pokrijte papirnim ubrusom da sprečite prskanje i pucanje. Zagrejati prema uputstvima.

voda
foto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

Šolja vode

Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj nego čekati da čajnik proključa, ali ušteda ovog puta mogla bi vas skupo koštati. Voda zagrejana u mikrotalasnoj pećnici može brzo da se pregreje. Iako možda nećete videti mehuriće, oni se mogu brzo formirati kada dodate kesicu čaja, kašiku ili čak samo promešate vodu. U retkim slučajevima može čak i eksplodirati. Ispravan način zagrevanja vode: Pustite čajnik da radi svoj posao.

Grožđe

Grožđe se pregreva u mikrotalasnoj pećnici, a šećerna pulpa se brzo pretvara u rastopljenu plazmu. Kao rezultat toga, grožđe bi moglo eksplodirati u mikrotalasnoj pećnici, ili dok mešate zagrejanu smešu, ili čak i kada ih zagrizete. Kako pravilno zagrejati: Ako želite da zagrejete grožđe, bolje je da ga ispecite u rerni nekoliko minuta. Takođe se može brzo zagrejati u tiganju na srednjoj vatri.

Ostaci krompira

Krompir često sadrži Clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se kuvaju i ne ostave odmah u frižideru, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici neće ubiti ove bakterije, tako da možete imati ozbiljne stomačne probleme sledećeg dana.

Kako pravilno podgrevati: Kuvani krompir koji nije pojeden treba što pre staviti u frižider. Ne ostavljajte ga na sobnoj temperaturi satima. Ponovo zagrejte u rerni. Još jedan savet: ne pecite krompir u aluminijumskoj foliji. Prema istraživanjima, lim zadržava vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krompira i za dobrobit vašeg stomaka, ispecite krompir bez folije.

Krompir
foto: PRINTSCREEN/YT/CHEF JACK OVENS

Paradajz sos

Zagrevanje sosa od paradajza u mikrotalasnoj pećnici često završava prskanjem. Toplota i para koju stvara sos kada se zagreje teško izlaze kroz gusti sos ili oko delova sastojaka. Para se nakuplja sve dok ne postane dovoljno jaka da prodre u zidove mikrotalasne pećnice. U nekim slučajevima, sos može čak i eksplodirati kada ga promešate, što može dovesti do opekotina i sigurno umrljane odeće.

Kako pravilno zagrejati: Zagrejte bilo koji sos u malom tiganju na šporetu. Ovo će omogućiti ravnomerno zagrevanje, a možete ga lagano mešati kako biste sprečili nakupljanje pare.

Ništa

Nikada ne uključujte praznu mikrotalasnu pećnicu! Bez hrane ili posude za apsorpciju mikrotalasa, zraci se reflektuju nazad u magnetron. Ovo može oštetiti mašinu, pa čak i izazvati požar. Dvaput proverite da li je hrana u mikrotalasnoj pećnici pre nego što je uključite, savetuje Real Simple.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.