NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA ORASIMA: Makedonska "Parena torta" - sočna i lagana, a sprema se za 30 minuta
Parče "Parene torte" na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

ovo morate da napravite

NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA ORASIMA: Makedonska "Parena torta" - sočna i lagana, a sprema se za 30 minuta

Makedonska "Parena torta" je najukusnija poslastica sa orasima, sočna je i lagana, a sprema se za 30 minuta

Objavljeno:

Naše žene su navikle da svoje najmilije uvek iznenade sa ukusnim poslasticama, ali i sa raznim specijalitetima od kojih zastaje dah.

Ne čekaju samo povode kako bi se bacile u kuhinju, već redovno u toku nedelju smišljaju šta da spremaju za vikend kada su svi na okupu.

Za kolačem turska princeza mnogi su poludeli, jer se sprema jednostavno, a jedan je od najlepših iako nema ni trunke šećera u njemu.

Ne smemo da zaboravimo da i Makedonke prave izvrsne deserte, a pred vama je sada njihova "Parena torta".

Najukusnija, kremasta i lagana.

Jaja i šećer u činiji
Jaja i šećer u činijifoto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Sastojci sa receptom su ispred vas:

1 kašika kakaa

10 jaja

100 g suvog grožđa

10 kašika šećera

100 g seckanih oraha

Pravljenje kore za 'Parenu tortu'
Pravljenje kore za "Parenu tortu"foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

7 kašika brašna

16 kašika mlevenih oraha

3 kašike griza

Za preliv treba:

400 ml vode

800 g šećera

Kora za 'Parenu tortu'
Kora za "Parenu tortu"foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Za dekoraciju treba:

2 kašike ulja

150 g čokolade

Priprema:

Belanca umutiti sa postepenim dodavanjem šećera, a zatim dodati jedno po jedno žumance.

Filovanje 'Parene torte'
Filovanje "Parene torte"foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Umućenim jajima dodati brašno, griz, mlevene i seckane orahe, suvo grožđe i kakao.

Varjačom lagano promešati i sipati u okrugli kalup od 30 cm. Na dno kalupa stavite papir za pečenje ili podmažite.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta ili zavisno od vaše rerne.

'Parena torta' na tacni
"Parena torta" na tacnifoto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Za preliv stavite šećer i vodu da se kuvaju. Kada provri kuvati još 5-6 minuta pa odmah preliti preko ohlađenog kolača.

Ohlađenu tortu preliti čokoladom koju smo prethodno istopili sa uljem.

Bonus video:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Minjina-kuhinjica.com/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.