BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJE KIFLICE: Sir, kačkavalj i laneno seme - tope se u ustima koliko su mekane
Kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

uz jogurt pun pogodak

BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJE KIFLICE: Sir, kačkavalj i laneno seme - tope se u ustima koliko su mekane

Bugarke prave najukusnije kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom, a tope se u ustima koliko su mekane

Objavljeno:

Ima li išta lepše od domaćih kiflica, pogačica, pita...

Ljubitelji smo testa na razne načine, ali najviše volimo kada ih naprave naše bake jer su one vrsne u tome.

Osim preukusne turske pite sa povrćem bez kora, pred vama su sada kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom, a takve najbolje prave Bugarke.

Njihova priprema će vas zadiviti, a ukus dodatno očarati.

Smesa za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Smesa za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Tu je recept sa svim sastojcima:

brašno - 350 ili 400 g prosejano

toplo mleko - 200 ml

ulje - 40 ml

šećer - 20 g

kravlji maslac - 15 g mekani

Pravljenje testa za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Pravljenje testa za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

suvi kvasac - 4 g

prašak za pecivo - 4 g

so - 5 g

jaja - 1 komad

Za nadev:

kačkavalj - 70 g

Testo za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Testo za kiflice sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

sir - sitni 70 g

NAČIN PRIPREME

Sipajte toplo mleko u duboku posudu. Dodajte šećer, kvasac i 1 kašiku brašna. Promešati i poklopiti posudu 10 minuta dok se kvasac aktivira.

Zatim dodajte ulje i belanca. Dobro promešati. Dodajte brašno malo po malo, mešajući drvenom kašikom ili lopaticom. Dodajte prašak za pecivo sa brašnom.

Počnite da mesite rukama dok ne dobijete meko, ali malo lepljivo testo. Zatim dodajte meki maslac i nastavite da mesite još 10 minuta. Posudu u kojoj ste mesili nauljite, pa u nju stavite testo, takođe lagano podmažite.

Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Za to vreme iseckajte sir, a kačkavalj narendajte na sitno i promešajte.

Filovanje kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Filovanje kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Testo podelite na 12 delova i oblikujte ga u loptice. Pokrijte ih krpom da se ne osuše.

Oklagijom oblikujte lopticu u krug prečnika oko 15 cm.

Koristeći debeli drveni štapić za ražnjiće, napravite udubljenja jedno do drugog, pazeći da ne pocepate testo.

Stavite drveni ražnjić na testo i pritisnite sa obe strane i u sredini da napravite žljeb. Pomerite štapić i uradite isto dok ne napravite žljebove na celom listu.

Zatim okrenite na drugu stranu, ali tako da udubljenja padaju okomito.

Stavite jedan kraj smese sa sirom i kačkavaljem i umotajte. Zatim uzmite dva kraja i povežite ih. Dobro ih povežite da se ne odvajaju tokom pečenja.

Na isti način napravite i ostale kiflice.

Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i obilno premažite žumancem koje ste razblažili sa 1 kašikom ulja. Po želji pospite željenim semenkama. Domaće kiflice pospite lanenim semenom.

Jaje za premazivanje kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Jaje za premazivanje kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Ostavite da se jaje osuši 5-6 minuta pre nego što stavite pleh u rernu.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta, ali ipak pazite na svoju rernu.

Ako vidite da kiflice prerano porumene, prekrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite da pečete po potrebi.

Laneno seme preko kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenom
Laneno seme preko kiflica sa sirom, kačkavaljem i lanenim semenomfoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Gotove slane kiflice prekrijte krpom dok se ne ohlade.

Sledećeg dana, kiflice sa sirom i kačkavaljem su još mekane i još ukusnije.

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.