DOKTOR OTKRIO KOJE ZNAČENJE NOSE BRAZDE NA NOKTIMA: Ima veze sa ZDRAVLJEM i NIMALO NIJE DOBRO
Nokti, Foto: Printscreen/Youtube/drBojanaMandic

paŽnja

DOKTOR OTKRIO KOJE ZNAČENJE NOSE BRAZDE NA NOKTIMA: Ima veze sa ZDRAVLJEM i NIMALO NIJE DOBRO

Ako počnete da primećujete da vaš manikir nije tako gladak kao što je bio, ili vidite male bele tačke ili linije – koje se nazivaju i brazde na noktima – polako se pojavljuju i ostaju, možda ćete se zapitati šta to znači.

Objavljeno:

Brazde na noktima su nezaobilazan deo starenja, ali takođe govore mnogo o stanju našeg organizma i zdravlju

Kada govorimo o noktima, to se obično odnosi na omiljenu boju laka ili trend nail arta koji jedva čekamo da probamo. I osim ako se stalno lome, zdravlje naših noktiju obično je u pozadini drugih briga. Ponekad je lako zaboraviti da nam ruke mogu reći mnogo o tome šta se dešava u našim telima.

Ali jedna stvar koja će vas navesti da obratite pažnju na svoje nokte jesu iznenadne promene u izgledu. Ako počnete da primećujete da vaš manikir nije tako gladak kao što je bio, ili vidite male bele tačke ili linije – koje se nazivaju i brazde na noktima – polako se pojavljuju i ostaju, možda ćete se zapitati šta to znači.

Zašto se javljaju brazde na noktima?

Nokti
foto: Printscreen/Youtube/ilysmNails

Brazde na noktima ili greben nokta je, najjednostavnije, udubljenje u noktu. Najčešće je praćena belim mrljama ili linijama. Nokat je na dodir neravnomeran, kvrgav, izdignut. Dobra vest je da izbočine noktiju nisu bolne i obično nisu razlog za brigu.

Suprotno popularnom verovanju, ovakve promene na noktima uopšte nemaju veze sa koncentracijom kalcijuma u našem organizmu. Mona Gohara, MD, dermatolog i vanredni klinički profesor na Jejlu, upoređuje grebene noktiju sa borama na koži: oni su znak starenja i određenih promena u organizmu. Kako starite, cirkulacija u vašim ekstremitetima može da se uspori, kaže Dana Stern, MD, dermatolog iz Njujorka koji je specijalizovan za zdravlje noktiju. Do noktiju više ne stižu hranljive materije i kiseonik i to je razlog zašto nokti u velikoj meri nokti postaju lomljivi.

Da li brazde na noktima ukazuju na zdravstvene probleme?

U retkim slučajevima, greben na noktima može biti znak većeg zdravstvenog problema. „Drugi uzroci vertikalnih brazdi su anemija ili artritis, ali u tim slučajevima obično dolazi i do promene boje noktiju“, kaže dr Gohara.

Horizontalni grebeni, ili Boove linije, mogu biti rezultat fiziološkog stresora ili nečeg sistemskog kao što je dijabetes, abnormalnosti štitne žlezde ili bolest bubrega. Ponekad fizička trauma poput udaranja ruke ili prsta o nešto kao i nedostatak hranljivih materija zbog gastrointestinalnog poremećaja takođe može izazvati pojavu grebena na noktima, prenosi Lepota i Zdravlje.

Kako sprečiti i lečiti ovu pojavu?

Nije ih uvek moguće sprečiti, ali to ne znači da ne možete da pokušate. Najpre, izbegavajte acenton i vodite računa o tome da akril, gel ili dip manikir neće nužno uzrokovati izbočine, ali mogu pogoršati problem ako se nokat previše brusi.

Preporučljivo je da vam nokti budu kratki, da koristite staklenu turpiju za nokte i da održavate cirkulaciju uz redovnu vežbu ili masažu ruku. Nošenje rukavica dok radite po kući takođe može pomoći.

Održavanje hidratacije ruku, posebno u zimskim mesecima, takođe je ključno. Ulja su neophodna za nokte. Baš kao što brinemo o suvoj koži, moramo da tretiramo svoje nokte pravim proizvodima da bi bili zdravi i lepi.

00:56

POTPUNO UVRNUTO: Kokošji nokti vladaju Instagramom! Da li biste se usudile?

(Espreso/najžena/Ana Klikovac/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.