KADA ČUJETE KOLIKO JE LJUBIČASTI KUPUS BOLJI OD ZELENOG SAMO ĆETE NJEGA KUPOVATI: Evo kako utiče na ZDRAVLJE
Ljubičasti kupus, Foto: Printscreen YouTube/Kruna VD

sjajno

KADA ČUJETE KOLIKO JE LJUBIČASTI KUPUS BOLJI OD ZELENOG SAMO ĆETE NJEGA KUPOVATI: Evo kako utiče na ZDRAVLJE

Na primer, istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidansa u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u zelenim sortama kupusa

Objavljeno:

Svima je poznat zeleni kupus, ali crveni ili ljubičasti, kako više volite, sve više dobija na popularnosti. Zašto ne kada je to povezano sa raznim zdravstvenim prednostima koje ne smemo zanemariti. Doprinosi jačanju zdravlja srca, poboljšava rad creva i jača kosti, piše "Health line". Po ukusu je sličan zelenom kupusu, ali je ova sorta bogatija korisnim biljnim jedinjenjima.

1. Bogat je hranljivim materijama

Uprkos malo kalorija, ljubičasti kupus sadrži impresivnu količinu hranljivih materija. Jedna šolja (89 grama) seckanog, sirovog, ljubičastog kupusa sadrži oko 30 kalorija, više od 50 odsto dnevne vrednosti vitamina C, oko sedam grama ugljenih hidrata. Takođe obezbeđuje male količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka.

Kupus
foto: Profimedia

2. Može se pohvaliti biljnim jedinjenjima

Ljubičasti kupus je odličan izvor antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja koja pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija. Njegovi antioksidansi uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidante, a često sadrži veće količine ovih stvari od zelenog kupusa. Na primer, istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidansa u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u zelenim sortama kupusa.

3. Pomaže u borbi protiv upale

Ljubičasti kupus može pomoći u borbi protiv upale. Jedna studija koja je koristila veštački model ljudskog creva otkrila je da određene sorte ljubičastog kupusa smanjuju markere crevne upale za 22-40%. Čini se da listovi kupusa pomažu u smanjenju bolova u grudima, otoka i upale zbog povećanog snabdevanja mlekom i protoka krvi tokom ranog postpartalnog perioda.

4. Može poboljšati zdravlje srca

Ovo može biti zbog sadržaja antocijana. Jedna studija je pokazala da žene koje redovno jedu velike količine hrane bogate antocijaninom mogu imati koristi od 11-32 posto manjeg rizika od srčanog udara, u poređenju sa onima koje jedu manje ove hrane. Veći unos antocijanina takođe može biti povezan sa nižim krvnim pritiskom i manjim rizikom od srčanih oboljenja. Ljubičasti kupus sadrži više od 36 vrsta antocijana, što ga čini odličnim izvorom ovog jedinjenja za srce.

Kupus
foto: Profimedia

5. Može ojačati kosti

Ljubičasti kupus sadrži nekoliko hranljivih materija koje su dobre za kosti, uključujući vitamine C i K, kao i manje količine kalcijuma, mangana i cinka. Vitamin K1 se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, kao što je lisnato povrće. Ovo ga razlikuje od vitamina K2, koji se nalazi u životinjskim proizvodima i fermentisanoj hrani. Postoje dokazi da oba oblika vitamina K igraju ulogu u održavanju jakih i zdravih kostiju, iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili specifični efekti svakog od njih.

6. Može doprineti poboljšanju zdravlja creva

Ljubičasti kupus može poboljšati funkciju creva. Postoje dokazi da kupus može smanjiti upalu u crevima i smanjiti crevni mukozitis - stanje u kome se razvijaju lezije u crevima. Takođe je dobar izvor vlakana koja održava creva zdravim i pomaže im da lakše vare hranu. Nerastvorljiva vlakna čine oko 70 odsto vlakana u kupusu. Dodaje masu stolici i pomaže da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od zatvora. Preostalih 30 odsto su rastvorljiva vlakna koja obezbeđuju hranu za korisne bakterije koje žive u crevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline koje hrane ćelije creva. Takođe, postoje dokazi da ispijanje oko litra soka od kupusa dnevno može pomoći u lečenju crevnih čireva za sedam do 10 dana. Međutim, potrebne su novije studije da bi se istražio ovaj efekat.

7. Lako se dodaje u ishranu

Ljubičasti kupus je neverovatno svestrano povrće. Možete ga jesti sirovog ili kuvanog, a pogodan je uz razna jela. Na primer, može da se kuva na pari, dinsta sa crnim vinom, sirćetom, jabukama, šargarepom i cveklom za ukusan prilog. Može se peći ili dinstati sa mesom ili pasuljem, ili seckati i koristiti kao hranljivi ukras za supe, salate i topla jela.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Novi.ba/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.