SVI ČUVAJU MLEKO NA OVOM MESTU U FRIŽIDERU A TO JE SKROZ POGREŠNO: Utiče na ROK TRAJANJA, evo gde da ga STAVITE
Svi čuvaju mleko u vratima od frižidera, Foto: Profimedia

morate znati

SVI ČUVAJU MLEKO NA OVOM MESTU U FRIŽIDERU A TO JE SKROZ POGREŠNO: Utiče na ROK TRAJANJA, evo gde da ga STAVITE

Nije svejedno kako hranu stavljate u frižider

Objavljeno:

Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Takođe, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mlečne proizvode u vrata frižidera.

Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redosled slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet.

"Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno", kaže ona.

Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što verovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gde je najhladnije.

Sve mlečne proizvode treba čuvati u frižideru, u najhladnijem delu
Sve mlečne proizvode treba čuvati u frižideru, u najhladnijem delufoto: Profimedia

Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi jer je paradajz namirnica koja se brzo kvari.

Većina vas mleko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska pa mlečni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubiće svežinu.

Što se tiče jaja, koja uvek držite u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje držati u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.

"Kutije su sigurne, nemaju miris po drugoj hrani i na njima se uvek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu trajati i do mesec dana", otkrila je.

Ako želite da napravite sami kondenzovano mleko imamo odličan recept za vas. Sve što vam treba već imate u kuhinji. Ukus je bogat i gust jednako lep kao iz konzerve. Kondenzovano mleko, takođe, čuvati u frižideru u najhladnijem delu.

BONUS VIDEO:

56:29

REDAKCIJA 08.02.2024. 1. DEO

(Espreso/ Novosti magazin/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.