OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA BOLESTI JETRE, A SVI IH ZANEMARUJEMO: Obratite pažnju na LICE, tamo se PRVO PRIMETI
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA BOLESTI JETRE, A SVI IH ZANEMARUJEMO: Obratite pažnju na LICE, tamo se PRVO PRIMETI

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je tokom 2022. godine urađeno oko 28 transplatacija jetre

Objavljeno:

Jetra je drugi po veličini organ, nakon kože. Nalazi se sa desne strane ispod grudnog koša odakle vrši važnu funkciju u telu čoveka. Naime, glavna uloga jetre je prečišćavanje krvi od toksina. Zatim, apsorpcija hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje, izlučivanje žučnih kiselina koje su potrebne za varenje, kao i održavanje stalnog protoka i pritiska u krvi. Jetra štiti naš organizam od infekcije, što je čini jednim od najznačajnijih organa u organizmu.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je tokom 2022. godine urađeno oko 28 transplatacija jetre, a za lečenje ove bolesti Evropi izdvanja oko četiri milijarde evra, od čega 1,7 milijardi odlazi na direktne troškove.

Veoma je važno da na vreme prepoznamo rane simptome bolesti jetre posebno kada znamo kolika je važnost ovogo organa za funkcionisanje celog organizma.

Jetra
foto: Profimedia

Upozorenja za razvoj bolesti jetre:

Žutilo kože ili očiju

Jedno od upozorenja za razvoj bolesti jetre jeste žutilo kože ili očiju, poznato kao žutica. Ovo stanje ukazuje na disfunkciju u procesu stvaranja žuči, što može rezultirati žutilom kože ili beonjača.

Bol u gornjem desnom delu stomaka

Bol u gornjem desnom delu stomaka može biti znak akutnog napada ili pogoršanja hroničnog stanja jetre. Upala i rastezanje kapsule jetre mogu izazvati ovaj bol, što može biti nezgodno jer isti simptom može biti uzrokovan i bolešću žučne kese ili kamenom u žuči.

Umor i pospanost

Nagomilavanje toksičnih nusproizvoda usled oštećenja jetre može izazvati umor i pospanost. Kada se otpadne materije ne metabolišu i ne odlažu pravilno, može doći do nakupljanja amonijaka u krvotoku, što rezultira umorom, pospanošću i konfuzijom.

Ova upozorenja su važna za prepoznavanje potencijalnih problema sa jetrom. Ukoliko primetite bilo koje od navedenih simptoma, važno je da potražite medicinsku pomoć kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman. Bolesti jetre mogu imati ozbiljne posledice, stoga je rano prepoznavanje simptoma ključno za efikasno lečenje.

Neki od uzroka bolesti jetre uključuju:

Akumulaciju masti u jetri – nealkoholnu bolest masne jetre („masna jetra“)

Infekcije. Paraziti i virusi mogu da inficiraju jetru, izazivajući upalu koja smanjuje funkciju jetre. Virusi koji izazivaju oštećenje jetre mogu se širiti krvlju ili semenom tečnošću, kontaminiranom hranom ili vodom ili bliskim kontaktom sa osobom koja je zaražena. Najčešći tipovi infekcije jetre su virusi hepatitisa, uključujući: Hepatitis A, B i C

Oboljenje jetre uzrokovano hroničnom zloupotrebom alkohola

Toksični efekat lekova, biljnih lekova

Nasledne („urođene“) abnormalnosti jetre. Abnormalni gen koji je nasleđen od jednog ili oba roditelja može da uzrokuje nakupljanje različitih supstanci u vašoj jetri, što dovodi do oštećenja jetre.Genetske bolesti jetre uključuju:nagomilavanje gvožđa (Hemohromatoza) i bakra (Vilsonova bolest) u telu

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.