ŽENA NEDELJU DANA JELA SAMO PASULJ, PA SE ŠOKIRALA REZULTATIMA: Srbi će se zgranuti kada vide šta čini TELU
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

da li je ovo realno?!

ŽENA NEDELJU DANA JELA SAMO PASULJ, PA SE ŠOKIRALA REZULTATIMA: Srbi će se zgranuti kada vide šta čini TELU

Pasulj predstavlja izuzetno prilagodljiv osnovni proizvod sa raznim mogućnostima kulinarske upotrebe i jedna je od omiljenih namirnica Srba

Objavljeno:

Pasulj je hrana sa mnogim zdravstvenim prednostima. Ova mahunarka je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Proteini iz pasulja igraju ključnu ulogu u održavanju uravnotežene ishrane, doprinoseći očuvanju mišićne mase i opšte vitalnosti tela. Vlakna u pasulju podržavaju zdravlje probavnog sistema, podstičući redovno varenje.

Dijetetičarka Marisa Somers ističe: „Sve mahunarke su odlični izvori složenih ugljenih hidrata, vlakana, folata, kalijuma i gvožđa. One su hranljivi izvor biljnih proteina koji se mogu koristiti u raznim jelima. Mogu se uključiti u takose ili burito činije, u kombinaciji sa pečenim povrćem ili dodati kao izvor složenih ugljenih hidrata salatama“, piše The Healthy.

Pasulj, Čorbast pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Džena Verner, vlasnica veb-sajta za obuku o ishrani HappaStrongHealthy, kaže: „Pasulj je koristan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj ishrani. Oni su stabilni, ekonomični i prethodno kuvani, čineći pripremu obroka lakšom i manje stresno.“ Takođe se pokazalo da ima koristi za srce i probavu zbog svoje nutritivne vrednosti i može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi kada se konzumira kao deo obroka ili užine.“

Postoje posledice

Reporterka magazina Healthy Džejla Andrulonis uživala je u različitim receptima sa pasuljem tokom cele nedelje, čak ih je koristila i kao zamenu za užinu. Prema dijabetičarki Hani Magi, to može biti zbog sadržaja vlakana u pasulju.

Pasulj može biti koristan za celokupnu ishranu na mnogo načina. Prvo, oni su fantastičan izvor vlakana, nešto čega mnogi Amerikanci nemaju dovoljno. U zavisnosti od vrste pasulja, šolja kuvanog pasulja može da obezbedi od 10 do 15 grama vlakana, što je otprilike polovina preporučenog dnevnog unosa za odrasle“, kaže Magi.

Pored toga, Magi dodaje da pasulj pruža biljni izvor proteina koji može pomoći u postizanju sitosti. „To je odličan način da dodate proteine u obrok, ili može poslužiti kao glavni izvor proteina“, kaže ona.

Iako pasulj ima mnogo prednosti, važno je napomenuti da neke od ovih prednosti mogu imati neprijatne sporedne efekte, kao što je povećana proizvodnja gasa. Samers zaključuje: „Pasulj je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog pritiska: magnezijuma i kalijuma.“

Tokom Nedelje pasulja, Džejla je naučila o dodatnim zdravstvenim prednostima i uštedela novac tako što je neke mesne obroke zamenila pasuljem. Ona zaključuje da je ključno uključiti raznovrsnost u konzumaciji pasulja u svoju svakodnevnu ishranu, prenosi Klik.hr.

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Krstarica/A.J./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.