U OVOM PLEMENU ŽENE SE BIČUJU DO KRVI A NE SMEJU DA PLAČU: Za to imaju strašan RAZLOG, muškarci tako PROVERAVAJU...
Pleme Hamar, Foto: Printscreen/Instagram/natoilandacrylicsociety

strašno

U OVOM PLEMENU ŽENE SE BIČUJU DO KRVI A NE SMEJU DA PLAČU: Za to imaju strašan RAZLOG, muškarci tako PROVERAVAJU...

Pre braka, muškarac mora da testira ženu i njenu spospobnost za brak

Objavljeno:

Ljudi generacijama vode tradicionalni život, većina pripadnika plemena su stočari i stoka zauzima značajno mesto u njihovoj kulturi. Deca se od malih nogu uče da obrađuju zemljište i čuvaju stoku. Drevni ritual inicijacije i preskakanja bikova pleme Hamar održava vekovima, a dečaci ga obično prolaze u tinejdžerskom dobu.

Ulazak u odraslo doba - inicijacija

Dečak postaje muškarac nakon što je prošao tradicionalnu ceremoniju inicijacije poznatu kao Ukuli. U Hamerovoj tradiciji, da bi muškarac mogao da traži ženu, mora prvo to da zasluži. Zadatak je da hoda na leđima dvadeset bikova koji stoje jedan do drugog, a da pritom ne padne na zemlju.

Ako uspe, smatra se odraslom osobom i istovremeno spremnim za brak. Svi imaju samo četiri pokušaja, a kandidat ulazi u zadatak potpuno go. Međutim, prvo čisti svoje telo tako što ga je namazao kravljim izmetom pomešanim sa peskom kako bi oprao svoje grehe.

Svaka žena treba da zna svoje mesto

Pre braka, muškarac mora da testira ženu i njenu spospobnost za brak. To je bolno iskustvo za ženu, ali ako želi da nađe muža, neophodno je. Šta je test? Žena traži tanke grančice koje daje muškarcu. Ženu bičuju posebnom vrstom štapa i ne sme pokazati nikakve znakove slabosti tokom ovog rituala. Ne sme da plače ili na drugi način pokaže da pati i da je boli. Ako položi ispit, smatra se strpljivom i vrednom udaje.

Za žene iz plemena Hamer, vidljivi ožiljci na telu pokazuju posvećenost muškarcima koji su ih bičevali. Muškarac u plemenu može da ima četiri žene, a kad god poželi može da istuče ženu. Za svaku od njih nudi porodici svoje žene poklon u obliku stoke. Broj krava u vlasništvu određuje društveni status čoveka. Što više stoke bude imao, više će žena moći da ima, piše Naj žena.

Bračni status žene određuju velike bakarne ogrlice u obliku prstena. Prva žena nosi najviše ogrlica oko vrata u vidu obruča sa okruglim cilindrom koji viri s prednje strane.

Prstenje krasi ženu tokom celog života, a nošenje može biti bolno, jer su u većini slučajeva loše postavljeni i preuski. Žene su obično oskudno odevene, naročito u gornjem delu, a gole grudi predstavljaju odraz zrelosti i majčinstva. Iako je za većinu svetskog stanovništa, život ovog plemena neprihvatljiv, za njegove stanovnike on je jedina poznata realnost.

11:44

NA SEVERU ALBANIJE ŽIVI PLEME HOTI, DIREKTNI POTOMCI NEMANJIĆA

(Espreso/Blic žena/Marija Brčić/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.