STRUČNJACI OTKRILI DA OVA KOMBINACIJA NAMIRNICA PRAVI KATASTROFU U TELU: Srbi ih redovno jedu, a one su čist UŽAS
Ilustracija, Foto: Profimedia

saznajte

STRUČNJACI OTKRILI DA OVA KOMBINACIJA NAMIRNICA PRAVI KATASTROFU U TELU: Srbi ih redovno jedu, a one su čist UŽAS

Postoje namirnice koje se nikako ne slažu jedne sa drugima ili njihova obrada može da pokvari sve dobrobiti iz njih

Objavljeno:

Svi već znamo neka „pravila” za kombinovanje namirnica, pa na primer znamo da voće treba konzumirati odvojeno od ostalih namirnica, da je loša kombinacija topli obrok i čaša hladne vode, ali da li znamo kako su određene namirnice sastavljeni i šta oni rade u našem telu nakon čega ih mi stavljamo?

Zbog različitih procesa i dužine varenja određenih hranljivih materija, stručnjaci preporučuju da se određene namirnice ne konzumiraju zajedno, a prema ajurvedi, ovi saveti se i dalje oblikuju u zavisnosti od ukusa određene hrane i kako se te namirnice ponašaju tokom varenja, piše The Aiurvedic. Institut.

Hrana, Namirnice
foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema Ajurvedi, termički obrađen med smatra se lošim. Dakle, ako odlučite da čaj zasladite medom, uradite to kada je čaj topao, a ne vruć. Čaj je svakako piće broj jedan, a ako već konzumirate kafu, ne treba je mešati sa mlekom, jer organizam veoma teško svari kombinaciju ove dve namirnice.

Jogurt, pak, ne treba kombinovati sa kiselim voćem, toplim napitcima, dinjom, bananom ili lubenicom, ali jogurt ili sir mogu biti odlična kombinacija u salatama. Mahunarke takođe treba jesti odvojeno od raznih mlečnih proizvoda (sir) i od voća, naravno. Voće se uglavnom treba jesti kao poseban obrok. Ako konzumirate meso, prilozi koje najčešće kuvate nisu idealan tandem sa mesom. Uz to najbolje idu mahunarke - sočivo, leblebija, pasulj...

Takođe nikada ne kombinujte pirinač i hleb, krompir i hleb, meso i hleb zajedno. Ovo je uobičajena kombinacija namirnica u hrvatskoj ishrani, ali je želudac teško podnosi. Isto tako, zeleno povrće bez skroba i mlečnih proizvoda samo je loše za vaše telo. Česta kombinacija spanaća sa mlekom (kojim volimo da prelijemo pire krompir) je loša, jer sastojci spanaća blokiraju apsorpciju kalcijuma iz mleka.

Hleb
foto: Jelajelena Petrovic

Nekompatibilne kombinacije je najbolje izbegavati u potpunosti. Da biste smanjili njihov efekat, u hranu možete dodati začine koji pospešuju rad probavne vatre (kao što su đumbir, biber, kim, korijander, kurkuma itd.). Isto tako, možete uzeti parče đumbira sa vrlo malo soli pre obroka da biste podstakli probavu.

Nekoliko ideja kako da kombinujete začine i hranu:

  • pasulj dobro začinite crnim biberom, čili prahom, kimom i solju
  • začinite zelenu salatu maslinovim uljem i limunom
  • pospite jabuke cimetom, a vaše omiljene grickalice su kokice sa ghee puterom
  • Kumin se odlično slaže sa paradajzom i pasuljem
  • Pijenje tople vode tokom ili posle obroka poboljšava varenje.
  • Nemojte piti hladnu vodu ili druga pića posle obroka jer oni „gase“ vatru za varenje.

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/vecernji.hr/Paula Brico/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.