CEO ŽIVOT SVI KUVAMO KAFU NA SASVIM POGREŠAN NAČIN: Obavezno se dodaje OVAJ sastojak da bi imala NAJBOLJI ukus
Kafa, Foto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

obavezno probajte

CEO ŽIVOT SVI KUVAMO KAFU NA SASVIM POGREŠAN NAČIN: Obavezno se dodaje OVAJ sastojak da bi imala NAJBOLJI ukus

Kada dođete na posao, a morate brzo da se probudite i da dođete sebi, nema ništa bolje od kafe

Objavljeno:

Ispijanje gorke kafe je za većinu veliko razočarenje, ali sa takvim ukusom dan mora da traje. Na sreću, ukus kafe možete poboljšati prstohvatom soli, piše Bon Apetit. Osim što će smanjiti gorčinu, a samim tim i potrebu za nezdravim šećerom, pa čak i mlekom, kafa će imati bolji ukus.

Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Međutim, prirodna gorčina kafe se često pojačava dužim kuvanjem, suviše finim mlevenjem zrna ili kada je mlevena kafa oksidirala ili ustajala. Ovde sol dolazi u igru. Joni natrijuma iz soli vezuju se za receptore soli na našem jeziku, u suštini blokirajući naš mozak da percipira gorak ukus i poboljšavajući našu percepciju drugih ukusa poput slatkoće.

So
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Prema rečima gastroenterologa Altona Brauna, savršena mera je četvrtina kašičice soli i dve kašike mlevene kafe na veliku šolju vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kafe prevelika, prilagodite je svom ukusu. Šta ti treba? Samo kafa i so

Naime, u gorku kafu samo stavite so i promešajte. Sol se na čudan način vezuje za pupoljke ukusa koji otkrivaju gorčinu i sprečavaju ih da rade svoj posao. Možda ćete osetiti blagi prizvuk slanosti, ali ako više volite slano od gorkog, ovaj trik je idealan za vas.

bonus video

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

(Espreso/Vecernji.hr/Paula Brico/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.