LEKAR JE OTRKIO KOJE JE NAJGORE VREME U KOJE MOŽETE LEĆI DA SPAVATE: Ovo vam opasno ŠTETI ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati!

LEKAR JE OTRKIO KOJE JE NAJGORE VREME U KOJE MOŽETE LEĆI DA SPAVATE: Ovo vam opasno ŠTETI ZDRAVLJE

Bez obzira da li nameravate da se probudite ujutru radi trčanja ili opuštajućeg čitanja, velike su šanse da ste pokušali da zaspite mnogo ranije nego obično, ali niste uspeli.

Objavljeno:

Većina nas se bori da ostavi telefone i često provodi sate listajući postove na društvenim mrežama ili gledajući novu seriju kada bi umesto toga trebalo da spavamo. Ispostavilo se da plavo svetlo našeg telefona možda ne šteti našem spavanju koliko smo mislili, ali bi trebalo da odvojimo pristojnu količinu vremena da malo zatvorimo oči.

Prema jednom stručnjaku za spavanje, trebalo bi da izbegavate dremanje u određeno doba noći jer bi to moglo negativno uticati na vaše zdravlje. U video snimku koji je objavio na TikTiku, doktor Karan Raj rekao je da budan od 22 sata do 4 sata ujutro može povećati rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

„Odabir vremena kada idete u krevet zapravo može uticati na kvalitet vašeg sna“, rekao je on u snimku.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Objašnjavajući nauku koja stoji iza toga zašto se ujutro osećamo umorno i umorno, dr Raj je dodao: „Vaš san je podeljen na cikluse od 90 minuta tokom kojih vaš mozak prelazi iz sna bez brzih pokreta očiju u san sa brzim pokretima očiju.

Iako ciklusi spavanja od 90 minuta ostaju konstantni, „odnos ne-REM i REM spavanja se menja” kako noć napreduje. Ali u ranim jutarnjim satima, „imate više laganog, REM sna ispunjenog snovima“, rekao je.

Dok svaka osoba prati drugačiji obrazac spavanja, vaše telo će se prilagoditi kako bi osiguralo da imate dovoljno ne-REM i REM spavanja, rekao je dr Raj.

Otkrio je da „nije bitno tačno vreme kada idete u krevet… sa upozorenjem” pre nego što je dodao: „Recimo, na primer, da idete u krevet u tri ili četiri ujutru. Bez obzira na vašu biologiju, vaš san će biti više REM i imaćete manje dubok, ne-REM san. To može dovesti do osećaja vrtoglavice i umora.“

Bonus video:

50:10

USIJANJE 29.01.2024

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.