DOKTORKA SARA ZGROZILA SRBE O CENTRALNOM GREJANJU: Kad čujete koju BOLEST IZAZIVA, grejaćete se na GREJALICU
Ilustracija, Foto: Promo

paŽnja

DOKTORKA SARA ZGROZILA SRBE O CENTRALNOM GREJANJU: Kad čujete koju BOLEST IZAZIVA, grejaćete se na GREJALICU

- Ako imate astmu, suv vazduh može da izazove kašalj ili nedostatak daha - rekla je doktorka Sara Džarvis, GP i klinička direktorka u "Patient.info".

Objavljeno: 10:50h

Dolaskom zime, većina ljudi povećava temperaturu u svojim domovima, ali malo ko razmišlja o potencijalnim zdravstvenim problemima koji mogu nastati usled centralnog grejanja. Stručnjaci su istakli nekoliko važnih saveta kako izbeći ove probleme

- Ako imate astmu, suv vazduh može da izazove kašalj ili nedostatak daha - rekla je doktorka Sara Džarvis, GP i klinička direktorka u "Patient.info".

Problemi sa disanjem

Korišćenje centralnog grejanja može dovesti do suvog vazduha koji može izazvati probleme sa disanjem, naročito kod osoba koje boluju od astme ili oboljenja kože. Suvi vazduh može izazvati kašalj ili otežano disanje kod astmatičara, kao i pogoršati stanje kod osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (COPD). Deca koja imaju infekcije gornjeg respiratornog trakta takođe mogu imati problema sa kašljem ili otežanim disanjem.

Problemi sa sinusima i očima

Sinusi
foto: Profimedia

Grejanje takođe može pogoršati infekcije sinusa i prouzrokovati sušenje sinusa, što može dovesti do začepljenja nosa i sinusitisa. Takođe može izazvati suve i svrbežne oči, smanjenje suza i pojave iritacije očiju, što može rezultirati osećajem peska u očima, prenosi "Mirror". Dehidratacija i glavobolje Previše topao prostor može dovesti do dehidratacije i glavobolja kod osoba koje pate od migrena. Zato je važno pronaći udobnu temperaturu koja bi trebalo da bude oko 18°C u spavaćoj sobi i 21°C u dnevnoj sobi. Održavanje ovih temperatura može pozitivno uticati na zdravlje i smanjiti račune za grejanje. Uticanje na starije osobe i osobe sa određenim zdravstvenim stanjima Sa godinama postaje teže osetiti hladnoću i telu treba duže vremena da se zagreje, što može uticati na zdravlje starijih osoba. Takođe, duže izlaganje hladnoći može povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara ili upale pluća. Takođe, postoji veća šansa za povećanje učestalosti nesreća kod osoba koje boluju od artritisa zbog slabosti u rukama ili nogama. Uticanje na kožu i respiratorno zdravlje Centralno grejanje može pogoršati određena kožna oboljenja i izazvati suvu kožu. Osobe sa ekcemom posebno mogu biti pogođene suvoćom vazduha, što može izazvati pogoršanje njihovog stanja. Takođe, grejanje može povećati nivo iritacije kod osoba sa suvom i osetljivom kožom tokom zimskih meseci. Iako je centralno grejanje neophodno tokom hladnih meseci, važno je voditi računa o pravilnoj ventilaciji prostorija i održavanju optimalne temperature kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni problemi koji mogu nastati usled suvog i toplog vazduha.

03:03

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM, SAMO 2 MINUTA! Opšta panika u Nemačkoj zbog predstojećih mera štednje CENE IDU U NEBESA, NAROD PREPLAŠEN

(Espreso/republika/M.O./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.