STRUČNJACI OTKRILI KOLIKO TREBA DA TRAJE POPODNEVNA DREMKA: Sve preko ovoga je PRETERANO
Spavanje, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJACI OTKRILI KOLIKO TREBA DA TRAJE POPODNEVNA DREMKA: Sve preko ovoga je PRETERANO

Budući da se san događa u ciklusima, važno je odabrati dužinu spavanja koja odgovara zahtevima vašeg dana

Objavljeno:

Popodnevno dremanje može biti jedan od najboljih načina za vraćanje nivoa energije tokom dana, ali samo ako ne traje predugo.

Važno je da shvatite pravilnu tehniku dremanja jer ako to učinite pogrešno, mogli biste se osećati umorno i poremetiti noćni san.

Dremanje je super za telo, ali nije dobro predugo dremati. Budući da se san događa u ciklusima, važno je odabrati dužinu spavanja koja odgovara zahtevima vašeg dana.

Normalan ciklus spavanja traje oko 90 minuta i počinje lakšim fazama sna pre ulaska u dubok san s brzim pokretima očiju (REM).

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Dremanje od 30 do 60 minuta

Ova dužina može se činiti primamljivom jer ne traje dugo. Međutim, ova dremanja vas obično šalju u dublju treću i četvrtu fazu sna.

Dakle, kada se probudite, možete doživeti inerciju spavanja, što je prelazni stepen između sna i budnosti. Zbog toga se možete osećati umorno i pospano, što može uticati na ostatak dana.

Dremanje od 90 minuta

Ovo dremanje je savršene dužine jer vam omogućava da završite jedan puni ciklus spavanja. Budući da ste iskusili svaku fazu sna unutar 90 minuta, obično se lako probudite iz ovog dremanja, osećate se osveženo i budnije.

Dremanje koje obuhvata puni ciklus spavanja podstiče kreativnost i poboljšava pamćenje. Međutim, pokušajte da izbegnete dremanje od 90 minuta unutar sedam sati od planiranog odlaska na spavanje, jer bi vam to moglo omesti noćni san.

Dremanje od 10 do 20 minuta

U slučaju da u svom rasporedu nemate vremena za 90-minutno dremanje, možete dremnuti i 10 do 20 minuta. Ovakvo dremanje je odlično za povećanje energije i budnosti.

Ako spavate 10-20 minuta obično ostajete u prve dve faze sporih pokreta očiju, što su najlakše faze sna.

To znači da se možete lako probuditi i ostati budni, a osveženi.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srpski portal/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.