NAUČNICI KAŽU DA ĆETE SAMO OVAKO DOŽIVETI DUBOKU STAROST: Evo kojih 5 STVARI morate sa ISPOŠTUJETE
Baka, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Видосы

PAŽNJA

NAUČNICI KAŽU DA ĆETE SAMO OVAKO DOŽIVETI DUBOKU STAROST: Evo kojih 5 STVARI morate sa ISPOŠTUJETE

To može biti jednostavno kao fokusiranje na disanje

Objavljeno:

Produženje životnog veka ne može se desiti uključivanje brzih i jednostavnih navika u svoj svakodnevni život jer da bi imale efekta moraju da postanu deo rutine kako bi se zdravlje očuvalo što je duže moguće.

Pet dnevnih navika pomažu da živite bolje i kvalitetnije, a za njih je potrebno pet minuta vremena.

Meditacija

Dokazi sugerišu da svesnost i meditacija mogu snize nivo stresa uz poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Smanjenje stresa može biti posebno važno kada je u pitanju dugovečnost, a studije povezuju visok nivo stresa s kraćim životnim vekom.

U međuvremenu, istraživači s Harvarda nedavno u svojim studijama obrazložili da stres može uzrokovati da telo biološki stari brže nego što bi prirodno, a testiranja na miševima su pokazala da opuštanje smanjuje brzinu starenja u roku od samo nekoliko dana nakon stresnog događaja.

Meditacija, Joga
foto: Profimedia

Uzimanje 30-minutne sesije meditacije može biti zastrašujuće i lako je pustiti svoj um da odluta umesto da se fokusirate na zadatak koji je pred vama.

Da razbistrite svoj um i da se fokusirate na sadašnji trenutak možete i za manje od jednog minuta. To može biti jednostavno kao fokusiranje na disanje.

Odradite 5-minutni trening

Redovna fizička ativnost je moćan alat protiv starenja, ali ne morate svaki put raditi punu sesiju u teretani. Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 11 minuta brzog hodanja svakog dana smanjuje rizik od prerane smrti za 23 odsto.

Specijalista protiv starenja je predložio da radite petominutne treninge u radnom danu, kako biste pomogli u fokusiranju i produktivnosti.

Pokušajte s pokretima kao što su čučnjevi ili brzo hodanje. Osim što vam pomaže da se oporavite, vežba može imati i dugoročne zdravstvene prednosti kada je u pitanju dobro starenje.

Fokusirajte se na vreme spavanja nego na sate

Dobar san je kamen temeljac dobrog zdravlja. Obrasci spavanja se menjaju kako starimo, a nedostatak sna može direktno uticati na način na koji se osećamo.

NHS preporučuje odraslima da imaju između sedam i devet sati noću, ali da je pridržavanje rasporeda spavanja važnije od spavanja duže vremena.

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoj raspored spavanja je da se pobrinete da spavate i budite se u isto vreme, čak i vikendom.

Starost, Par, Ljubav, Baka, Deka, Stari ljudi, Penzioneri, Ruke
foto: Profimedia

Pozovite prijatelja umeto da se dopisujete

Ostanak u vezi s voljenim osobama i prijateljima i druženje mogu biti ključ dobrog starenja. To dolazi nakon što su istraživači sa Stanforda ustanovili da usamljenost može ubrzati starenje ljudi koliko i pušenje 15 cigareta dnevno.

Provođenje vremena s drugima može vam pomoći da se osećate povezanije i manje anksiozno. Preporučuje se da odvojite vreme da vidite svoju porodicu ili upoznate nove ljude.

Navedite tri stvari na kojima ste zahvalni

Kako je smanjenje stresa najvažnije za dobro starenje i poboljšanje zdravlja, još jedna metoda koju možete isprobati je praksa zahvalnosti.

Odvojite nekoliko minuta dnevno da navedete tri stvari na kojima ste zahvalni. To ne mora biti nešto revolucionarno – može biti jednostavno kao da ste zahvalni na mirisu jutarnje kafe ili da je vaša porodica dobro i zdrava.

Istraživanja ističu da bi zahvalnost mogla poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje, možda i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.