PSIHOLOG OTKRIO ŠTA TAČNO UKAZUJE DA JE NEKO PSIHOPATA: Ako rade OVO - bežite od takvih koliko vas noge nose
Ilustracija, Foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

PSIHOLOG OTKRIO ŠTA TAČNO UKAZUJE DA JE NEKO PSIHOPATA: Ako rade OVO - bežite od takvih koliko vas noge nose

Čuvajte se psihopata ispod ili u - vašem krevetu

Objavljeno:

Jedan psiholog sa iskustvom u lečenju neuropsihijatrijskog poremećaja otkrio je glavne znakove upozorenja da bi neko vama blizak mogao biti više nego samo malo asocijalan - a verovatnoća bi mogla biti veća nego što mislite.

Pišući za Psichology Today, Kurt V. Ela je otkrio da je spavanje pored psihopate deo svakodnevnog života mnogih Amerikanaca, posebno u severoistočnim državama.

Vanredni profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džordžtaun, Ela živi u Vašingtonu, D.C. - koji se smatra prestonicom psihopatije u donjih 48 država, a Konektikat, Mejn, Njujork i Merilend zaokružuju sumornih 5 najboljih.

psihopata
foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

Psihopatija, slično kao i sociopatija, nije priznata psihijatrijska dijagnoza - najbliže što stručnjak za mentalno zdravlje kao što je Eli može doći do definicije je antisocijalni poremećaj ličnosti, ili ASPD, koji ima osobine oba.

Uobičajena obeležja ovog poremećaja su redovno kršenje zakona, laganje/prevara, sklonost agresivnosti, a ne doživljavajući kajanje ili krivicu. Takođe je teško za osobe sa antisocijalnim poremećajem ličnosti da formiraju značajne emocionalne veze ili dožive duboku empatiju“, napisao je Ela.

Još jedna uobičajena osobina, napisao je on, je izbor karijere. Psihopate privlače profesije koje „zahtevaju jak stepen odvojenosti“, kao što su državni službenici, hirurzi, advokati i izvršni direktori.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), otprilike 1,2 odsto muškaraca i 0,3-0,7 žena poseduju dovoljno osobina da se smatraju psihopatskim.

Iako Ela dodaje da ovi pojedinci „nisu nužno nasilni“, poput čudaka i serijskih ubica koje možete videti u filmovima i na televiziji, oni verovatno „ne postaju sjajne komšije“.

Evo šta da uradite kada se nađete u konfrontaciji sa nekim za koga se brinete da bi mogao biti psihopata, u interesu ograničavanja „negativnih susreta“, kaže Ela.

Prvo, verujte svojim instinktima

„Često postoje znaci upozorenja kada imate posla sa osobom koja ima antisocijalne osobine. Možda će od vas tražiti više usluga ili poseban tretman nego što su spremni da vam uzvrate. Njihove emocije mogu biti „isključene“ ili mogu pokazati malo interesovanja za vas ili vaš život. Možda ćete se jednostavno osećati neprijatno u njihovoj blizini, a da ne znate zašto. Ako doživite bilo koje od ovih osećanja, verovatno ćete poželeti da se distancirate“, rekao je on.

Dajte im do znanja da znate

„Važno je da sociopatski pojedinac zna da ste svesni svega. Na taj način shvataju da ne mogu da manipulišu ili da vas iskoriste. Takođe će biti važno da ne delite previše lične podatke koji se kasnije mogu koristiti protiv vas. Umesto toga, neka interakcije budu blage i površne.”

Samo ga se klonite

„Pojedinac sa ASPD-om može biti impulsivan i osvetoljubiv. Ako se osećaju da trpe nepravdu ili izazvano, stvari mogu brzo eskalirati. A pošto manje brinu o društvenim posledicama i ne osećaju kajanje, njihovi postupci mogu biti opasni,” prenosi New York Post.

BONUS VIDEO

02:03

POSTOJE DVE STVARI KOJE NAM MENJAJU PERSPEKTIVU ŽIVOTA Psiholog o kvalitetu života: Na koji način se ophodimo prema emocijama?

(Espreso/24sedam/K.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.