DA LI SPAVATE NA LEVOM ILI DESNOM BOKU? Zbog ovoga ćete dva puta RAZMISLITI večeras kada legnete u krevet
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/talia.alivia

morate znati!

DA LI SPAVATE NA LEVOM ILI DESNOM BOKU? Zbog ovoga ćete dva puta RAZMISLITI večeras kada legnete u krevet

Ovo morate znati

Objavljeno:

Ništa nije važnije za zdravlje od kvalitetnog, okrepljujućeg sna. Međutim, ako se tokom noći često prevrćete u krevetu i imate prekid sna, moguće je da vam položaj u kojem najčešće spavate ne odgovara.

Postoje četiri najčešća položaja u kojima većina ljudi spava, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane: položaj fetusa, spavanje na boku, spavanje na leđima i spavanje na stomaku. Iako se veruje da je bočni položaj jedan od najboljih za spavanje, čini se da to nije sasvim tačno. Naime, postoji nekoliko razloga zašto nije najbolja odluka da redovno spavate na boku, pogotovo ako je na desnoj strani.

Gorušica

Svako ko redovno spava na desnoj strani podstiče želudačnu kiselinu da se vrati u jednjak, što na kraju dovodi do žgaravice. Međutim, stvari su drugačije kada spavate na levoj strani. Ovo sprečava da želudačna kiselina stigne do jednjaka. Stoga, ako imate loše varenje ili žgaravicu, ima smisla izbegavati spavanje na desnoj strani.

Bore

Bore su estetski problem sa kojim mnoge žene i muškarci ne žele da se suoče. Međutim, ako redovno spavate na boku, prve bore će se brzo pojaviti. To znači da osetljiva koža lica stalno dolazi u kontakt sa jastukom i pomera se napred-nazad toliko često da se podstiču prevremene bore. Da biste to sprečili, preporučuje se spavanje na leđima.

Spavanje, Ležanje
foto: dmitrii simakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Problemi sa vratom

Kada spavate na boku, vaša glava nije u skladu sa kičmom. Ovo može dovesti do bolova u vratu ili čak do hernije diska u vratnoj kičmi. Ovde se preporučuje i spavanje na leđima.

Bol u leđima

Spavači na boku često pate od hroničnih bolova u leđima. To je zato što se na leđa vrši ogroman pritisak kada se cela težina tela pomeri na jednu stranu. Osim toga, kičma nije u svom prirodnom položaju, zbog čega se često javlja osećaj utrnulosti udova. Zdravije je ležati na leđima i staviti jastuk ispod kolena kako biste rasteretili i opustili leđa.

Pritisak na grudi

Žene treba da obrate posebnu pažnju na svoj položaj spavanja. Jer ako spavaju na boku, stvaraju veliki pritisak na grudi. Ovo ne samo da može izazvati bol, već može uzrokovati i brže spuštanje grudi. Zbog toga je bolje spavati na leđima.

Pritisak na bebu

Pravilan položaj za spavanje je takođe važan za trudnice. Spavanje na desnoj strani – baš kao i na stomaku – treba izbegavati po svaku cenu. Ovo stvara dodatni pritisak na bebu zbog uređenja organa. Lekari preporučuju spavanje na levoj strani tokom trudnoće jer bi cirkulacija krvi mogla biti bolja, jer je glavna arterija na levoj strani.

Bonus video:

00:51

Skandiranje Miloju

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.