STRUČNJACI TVRDE DA DECA KOJA SE IGRAJU SA OVOM IGRAČKOM IMAJU VISOKU INTELIGENCIJU: Mnogo su naprednija od ostale
Ilustracija, Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

mali geniji

STRUČNJACI TVRDE DA DECA KOJA SE IGRAJU SA OVOM IGRAČKOM IMAJU VISOKU INTELIGENCIJU: Mnogo su naprednija od ostale

Psiholozi kažu da su to budući mali geniji

Objavljeno:

Istraživanje, koje su sproveli Univerzitet Indijana i Univerzitet Viskonsin, pokazalo je da „intenzivno interesovanje“ za dinosauruse može da dovede do čitavog niza prednosti kada je u pitanju inteligencija.

To sugeriše da „intenzivno interesovanje“ ili opsesija dinosaurusima može „da pojača istrajnost, poboljša pažnju i poboljša veštine složenog razmišljanja kod dece“.

Deca koja su opsednuta praistorijskim životinjama mogu takođe da imaju poboljšane lingvističke veštine.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

Psiholozi su takođe otkrili da deca koja imaju veliko interesovanje prema dinosaurusima bolje rešavaju probleme i razvijaju strategije u kasnijem životu.

Ali ne brinite, prednosti nisu ograničene samo na decu koja su opsednuta dinosaurusima. To može biti ‘intenzivno interesovanje’ za nekoliko oblasti kao što su avioni ili konji, a motorna vozila su takođe visoko na listi.

Keli Čen, pedijatrijski psihijatrijski radni terapeut u Džons Hopkinsu, rekla je za CNN u vreme kada je studija objavljena: „Istraživanje teme i savladavanje njome je korisno jer tako formiramo karijere kao odrasli.“

„Primarno zanimanje deteta je da se igra, tako da oni rade svoj posao igranja kroz prizmu ove stvari o kojoj su zainteresovani da uče.“

Studija takođe kaže da su od roditelja koji su učestvovali, mnogi izjavili da je intenzivno interesovanje njihovog deteta trajalo samo između šest meseci i tri godine pre nego što su prešli na sledeću stvar, piše N1.

BONUS VIDEO

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

(Espreso/Krstarica/M.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.