OSEĆALA TRNCE ŠIROM TELA, A BILA UBEĐENA DA JE ZBOG KAFE: Za 10 MINUTA dobila ZASTRAŠUJUĆU DIJAGNOZU, PRETRNULA JE
Nikola McFarlane prvi put je primetila simptome 2022. godine, Foto: Nicola McFarlane / SWNS / SWNS / Profimedia

morate znati

OSEĆALA TRNCE ŠIROM TELA, A BILA UBEĐENA DA JE ZBOG KAFE: Za 10 MINUTA dobila ZASTRAŠUJUĆU DIJAGNOZU, PRETRNULA JE

Znake je primetila i kada je pokušavala da zaspi

Objavljeno:

Nikola McFarlane prvi put je primetila simptome 2022. godine nakon što je osetila trnce i drhtavicu širom svog tela. Takođe je imala blagi gubitak funkcije u rukama kada bi joj bile hladne. Tada 47-godišnjakinja je započela novi posao i pripisala promene dodatnom stresu i većem konzumiranju kafe. Međutim, 2023. godine primetila je značajan gubitak snage u rukama i zatražila medicinsku pomoć. Neurolozi su gotovo odmah postavili dijagnozu MND.

- Otišla sam kod lekara jer sam počela da primećujem gubitak mišićne mase u rukama i naravno, malo sam guglala. Imala sam problema sa finom motorikom. Takođe sam primetila da kada sam ležala u krevetu i pokušavala da zaspim, osećala sam trnce širom tela. Tada sam to pripisala tome što sam tek počela novi posao i što pijem previše kafe. U roku od dve nedelje upućena sam neurologu i oni su mi postavili dijagnozu MND (bolest motornog neurona) za deset minuta. Bilo je kao da me je pregazio voz. Ne postoji ništa što vas može pripremiti za saznanje da imate MND. Bolest motornog neurona, ili MND, je retko stanje koje vremenom oštećuje nervni sistem, rezultirajući poteškoćama u hodanju, govoru i disanju kako bolest napreduje.

Prvi put je primetila simptome 2022. godine i mislila je da je to zbog kafe
Prvi put je primetila simptome 2022. godine i mislila je da je to zbog kafefoto: Printscreen

Teško se nosila sa dijagnozom i promenama koje je ona donela u njen život. Našla je utehu u dobrotvornoj organizaciji My Name'5 Dodie Foundation, koju je osnovao škotski ragbi zvezda i pacijent MND-a Džordž "Dodi" Vjer. Ragbi zvezda je podelio svoju dijagnozu 2017. godine i iste godine osnovao svoju dobrotvornu organizaciju. Glavni cilj organizacije je finansiranje istraživanja o bolesti, s nadom da će se jednog dana pronaći lek. Uprkos njegovoj smrti 2022. godine, rad njegove dobrotvorne organizacije i njegov san o iskorenjivanju bolesti i dalje inspiriše mnoge, uključujući i nju, piše "Miror". Nikola se udružuje sa My Name'5 Dodie Foundation kako bi podelila svoju priču i ohrabrila ljude da se pridruže dobrotvornoj akciji Dodie Aid. Ona je odlučna u nameri da nastavi da podiže svest o MND-u, uz podršku svojih prijatelja i partnera Paula van Bardwijka.

BONUS VIDEO:

00:04

Goga Sekulić prvi put pravi uštipke

(Espreso/ Republika/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.