MILOJEVIĆ JE DANAS IMAO SRČANI UDAR, ODMAH JE OPERISAN: Ove SRPSKE ZVEZDE su ga takođe JEDVA PREŽIVELE
Foto: Sonja Spasić, Instagram/dragigudelj, Starsport©, Antonio Ahel

morate da znate

MILOJEVIĆ JE DANAS IMAO SRČANI UDAR, ODMAH JE OPERISAN: Ove SRPSKE ZVEZDE su ga takođe JEDVA PREŽIVELE

Akutni infarkt je poslednja faza i samo jedan od oblika u razvoju ishemijske bolesti srca (koronarna bolest)

Objavljeno:

Danas je Srbiju pogodila loša vest da je košarkaš Dejan Milojević imao srčani udar usred restorana u SAD-u. Prevezen je u najbližu bolnicu i tamo operisan i to je poslednja informacija koja je poznata javnosti za sada.

Pored Milojevića, dosta drugih poznatih ličnosti se suočilo sa srčanim udarom i ispričalo svoje iskustvo. Neki su prošli teži oblik, dok drugi kažu da su se lako oporavili.

Ovo su njihove priče:

Dejan Milojević
foto: Starsport©

Fudbaler Dragiša Gudelj je u periodu od 7 meseci imao dva srčana udara i to oba na terenu. Fudbaler je oba puta odmah adekvatno zbrinut i brzo se oporavio od ovih incidenata. Nakon drugog srčanog udara rešio je da se za sada povuče iz sveta fudbala zbog problema sa srcem.

Pevačica Ivana Peters je pre nekoliko godina doživela traumatično iskustvo kada je pred kamerama, usred emisije, doživela srčani udar. Ovako je opisivala ono što joj se desilo.

Dragiša Gudelj
foto: Printscreen/Instagram/nemanjagudelj

- Bol je bio neopisivo jak i mislila sam da nikada neće prestati. U toj agoniji sam se onesvestila, a kada sam došla sebi, usledio je šok. Ja, mlada žena koja još nije dostigla ni 40 i žestoka pobornica veganske ishrane, doživela sam infarkt pred kamerama, usred snimanja emisije - ispričala je jednom prilikom Ivana.

- Nedostatak daha i umaranje čak i prilikom penjanja na drugi sprat, trčanja za busom i nameštanja kreveta ujutru nisu bili dovoljan razlog da shvatim da nešto nije u redu dok na snimanju emisije ‘Ko je kod Koje’ nisam osetila neopisiv bol koji nikako nije prestajao. Tog martovskog dana, uprkos veganskoj ishrani i relativno mladim godinama, doživela sam srčani udar, a taj nemili događaj sada mi je opomena za ceo život - istakla je pevačica.

Ivana Peters
foto: Sonja Spasić

Pevačica Zorana Pavić je takođe preživela manji infarkt pre 10 godina. Ona je osetila ošte bolove u grudima i odmah pozvala drugaricu koja ju je odvezla u jednu privatnu kliniku gde je ustanovljeno je da ima lakši srčani udar.

Kako je Zorana uvek vesela i pozitivna ovo je bio njen odgovor o neočekivanoj situaciji u kojoj se našla:

-Ma hajte, ništa strašno. Izdržalo je moje srce i gore stvari od jednog infarkta- rekla je Zorana i dodala da se sada mnogo bolje oseća kao i da se već vratila svojim svakodnevnim aktivnostima.

Zorana Pavić
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Akutni infarkt miokarda je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Akutni infarkt je poslednja faza i samo jedan od oblika u razvoju ishemijske bolesti srca (koronarna bolest).

Ishemijska bolest srca je od strane akutno i hronično oštećenje srca nastalo zbog smanjenja ili prestanka snabdevanja srca krvlju, a koje je uzrokovano patološkim prome.

Kako je srpsku javnost ova vest jako potresla, donosimo vam sve što morate znati o srčanom udaru. Ovo su simptomi i trebalo bi da znate kako da ih prepoznate.

Srčani udar
foto: Profimedia

U Srbiji je smrtnost od pojedinih oblika ishemijske bolesti među prvih deset.

Faktori kardiovaskularnog rizika:

nasleđe (genetska predispozicija)

godine života

muški pol

šećerna bolest

povišen krvni pritisak

pušenje

povišeni nivoi raznih vrsta masnoća u krvi

gojaznost

fizička neaktivnost

Simptomi

Najvažniji simptom je bol, koja se javlja najčešće ujutru, posle fizičke aktivnosti, obilnog obroka ili kada je hladno. Bol se najčešće širi u levo rame, levu ruku ili donju vilicu.

Lokacija bola je iza grudne kosti, veoma je jakog intenziteta a po karakteru liči na stezanje, pečenje ili čak cepanje u grudima.

Bonus video:

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

(Espreso/A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.