EVO ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA UBIJETE PAUKA: Ako ih imate u kući to je DOBRA VEST, a razlog će vas šokirati
Ilustracija, Foto: Printscreen Instagram

paŽnja

EVO ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA UBIJETE PAUKA: Ako ih imate u kući to je DOBRA VEST, a razlog će vas šokirati

Pauci su odlični za smanjenje broja dosadnih insekata poput komaraca i muva u vašoj bašti, ali ne donose mnogo udobnosti kada se nastanjuju u vašem životnom prostoru.

Objavljeno:

Pauci su odlični za smanjenje broja dosadnih insekata poput komaraca i muva u vašoj bašti, ali ne donose mnogo udobnosti kada se nastanjuju u vašem životnom prostoru

Smatra se da je čak oko 15% populacije arahnofobično, ali čak i da generalno

Naravno, pauci su odlični za smanjenje broja dosadnih insekata poput komaraca i muva u vašoj bašti, ali ne donose mnogo udobnosti kada se nastanjuju u vašem životnom prostoru.

Na sreću, i dalje je moguće da vaš dom bude bez pauka uz minimalan napor, piše Best Life Online.

Snažno spoljno osvetljenje

Paukove privlači svetlost, tako da svetla mogu da ih privuku spolja.

Ako imate spoljna svetla koja privlače mnoge bube, ovo je verovatno faktor koji doprinosi većoj populaciji pauka u vašem domu i oko njega. Razmislite o prelasku na žuta svetla ili korišćenju svetlećih senzora na pokret koji se aktiviraju samo kada je to potrebno.

Rupe ili pukotine na zidovima

Peškir, Pauk, Buba, Krpelj, Prljav peškir
foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Svi domovi zahtevaju redovno održavanje, od provere da li krov propušta do provere temelja. Osim što će vaš dom biti topliji, stručnjaci kažu da će krpljenje teško uočljivih rupa takođe zadržati pauke napolju tamo gde im je mesto.

Jedan od manje očiglednih načina na koji možete da pozovete pauke u svoj dom je kroz pukotinu ili rupu u zidovima ili prozorskim daskama. Pauci mogu da se provuku kroz ove male praznine, što im daje lak pristup vašem životnom prostoru.

Ako primetite bilo kakve pukotine ili rupe oko ulaza, važno je da ih zapečatite.

Druge štetočine

Pauci će ostati samo tamo gde znaju da mogu dobiti dobar obrok. Prisustvo insekata i drugog plena u domovima je čest razlog za ulazak pauka.Najbolji način da se insekti drže podalje obično uključuje brzo odlaganje smeća, posebno otpada od hrane. Ako primetite da se problem ne popravlja, razmislite o tome da pozovete profesionalnu kompaniju za istrebljenje za pomoć.

Biljke u bašti

Imati bujni travnjak sa puno grmlja i cveća može biti fantastičan način da vam bašta bude lepša i da privučete pažnju. Nažalost, držanje vegetacije tako blizu vaših spoljašnjih zidova takođe može biti otvorena pozivnica za pauke.

Trebalo bi i da uklonite sve biljke u blizini spoljašnjih zidova vašeg doma. Ovo uključuje vinovu lozu i biljke na prozorskim daskama jer je poznato da privlače paukove mreže.

Sobne biljke

Sobne biljke takođe mogu biti problem sa paucima. „Kućne biljke pružaju idealno okruženje za paukove u smislu skloništa.

Ne pomeramo i ne dodirujemo naše biljke mnogo, tako da su one odlično mesto za njih da se sakriju i grade gnezda – posebno ako biljke imaju puno listova.

Ovo može biti posebno tačno ako biljke ne održavate redovno. Ako imate puno saksijskih biljaka i lišća oko kuće gde pauci vole da prave svoje mreže, vreme je da ih očistite i podrezujete.

Pored toga, prekomerno zalivanje sobnih biljaka može privući bube kao što su gljivične komarce, bele mušice, tripsi i brašnaste bube. Ovi uslovi mogu direktno da naškode vašoj kućnoj biljci i zapravo je pretvore u lovište za pauke.

Topli uglovi sobe

Paukovi su hladnokrvna stvorenja, što znači da traže toplinu da bi regulisali svoju telesnu temperaturu.

Stoga, su „topli i udobni uglovi“, često u blizini uređaja za grejanje, savršeno mesto za pauke. Redovno usisavanje i čišćenje ovih područja može ih odvratiti od osećaja kao kod kuće.

Zato se spustite nisko na ruke i kolena da biste očistili prostor ispod nameštaja. Teško dostupni uglovi u sobama su savršeno mesto za paukove da pletu svoje mreže, što ih često čini jednim od mesta na kojima se okupljaju kada ih ne diraju.

Vlaga i buđ

Pauk, Lažna udovica, Plemenita lažna udovica
foto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

Kao što je pomenuto, pauci traže topla skrovišta, ali ih takođe privlače područja sa visokim nivoom vlažnosti.

Vlažni podrumi, cevi koje cure ili slabo provetreni prostori mogu stvoriti idealne uslove za razvoj pauka.

Otvoreni prozori i vrata

Nema ništa bolje od toga da vaš dom odiše svežim i hladnim mirisom uz spoljašnji povetarac. Ali ako ostavite svoje prozore širom otvorene, otvarate svoj dom invaziji pauka.

Iako je prirodna ventilacija odlična za domove, ona takođe daje paucima lak pristup. Obavezno zaštitite sve prozore i vrata dobro prilepljenim rešetkama ili mrežastim ekranima kako biste sprečili da pauci uđu.

Nered

Čak i ako niste najuređenija osoba, niko ne voli neurednu kuću, osim pauka. Stručnjaci upozoravaju da pored toga što je neugledan, neuredan dom može povećati verovatnoću da će pauci poželeti da se motaju okolo, posebno u udaljenim područjima kao što su podrum ili tavan.

Paukovi vole pretrpana područja jer pružaju mnogo mesta za skrivanje i mesta za tkanje svoje mreže. Ovo uključuje gomilu veša, bilo da je prljav ili čist.

Da biste smanjili aktivnost pauka u svom domu, uverite se da su svi podovi, ormari i podrumi očišćeni od haotičnog nereda, prenosi Krstarica.

Kontaminirani predmeti

Ne moraju svi uljezi da provale u vaš dom. U nekim slučajevima, insekti se mogu sakriti u svakodnevnim predmetima i slučajno se uneti. Pauci se takođe nesvesno unose u unutrašnjost kuće čuvanjem određenih predmeta. Ovo uključuje stvari kao što su drvo, odeća i drugi predmeti koji se čuvaju na tavanima, podrumima ili drugim skladišnim prostorima.

Najbolje je da svoju sezonsku odeću odložite u zapečaćene plastične kontejnere ili kese i provetrite je negde napolju kako biste bili sigurni da paukove grinje neće ući unutra.

Ako naiđete na problem sa paukom u svom domu, najbolje je da kontaktirate stručnjaka za kontrolu štetočina koji može da proceni situaciju i preporuči prilagođeni plan odstranjivanja.

06:09

ŽILET MI JE BIO ISPOD OKA, POSTALO JE TOPLO, A ONDA SAM VIDELA KRV! Jeziva ispovest ŽENE PAUK o surovom incidentu u zatvoru

(Espreso/penzionisani/V.P./prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.