LEKAR OTKRIO KOJA NAMIRNICA JE SVETI GRAL DUGOVEČNOSTI: Jede je SVAKI DAN, zanemećete kako UTIČE na ZDRAVLJE
Borovnice, Foto: Rudolf Kucherov / Sputnik / Profimedia

paŽnja

LEKAR OTKRIO KOJA NAMIRNICA JE SVETI GRAL DUGOVEČNOSTI: Jede je SVAKI DAN, zanemećete kako UTIČE na ZDRAVLJE

Istraživanjima je otkriveno da borovnice smanjuju oštećenje i bol mišića

Objavljeno: 07:48h

Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi podstakao dugovečnost. One su ukusne, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji poput oklopa štite telo od infekcija. Za CNBC je popisao razloge zbog kojih borovnice smatra svetim gralom dugovečnosti.

Odlične su za vid

Jedna šoljica borovnica sadrži 16% dnevne vrednosti vitamina C, za koji je poznato da jača zdravlje očiju. Vitamin C može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem te smanjiti oksidativni stres u mrežnjači, čineći oči manje osetljivima na propadanje.

Pomažu kod oporavka mišića

Istraživanjima je otkriveno da borovnice smanjuju oštećenje i bol mišića. Vitamin C u bobicama podstiče apsorpciju gvožđa i povećava proizvodnju kolagena, tkiva koje povezuje kosti i mišiće. Jedna šoljica borovnica sadrži 24% dnevne vrednosti vitamina K, koji pomaže u izgradnji kostiju i zgrušavanju krvi.

Borovnice
foto: Printscreen/Youtube/Food Insider

Snižavaju holesterol

Budući da su borovnice bogate vlaknima, pomažu u uklanjanju masnih kiselina, soli, metala i bilirubina koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih ćelija. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/b92/Index.hr/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.