ODSTRANILI SU JOJ CEO NOS JER JE IGNORISALA SIMPTOM RAKA ZA KOJI NE ZNA POLA SRBIJE: Sad umesto njega IMA OVO, UŽAS
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen/New York Post

užas

ODSTRANILI SU JOJ CEO NOS JER JE IGNORISALA SIMPTOM RAKA ZA KOJI NE ZNA POLA SRBIJE: Sad umesto njega IMA OVO, UŽAS

Nos je u tim trenucima počeo da joj gubi svoj savršeni oblik, oticao je i postajao crven

Objavljeno:

Lizi Merser (49) iz Liverpula je u avgustu prošle godine dijagnostikovan stadijum paranazalnog sinusa nakon što je godinu i po dana patila od zapušenog nosa, krvarenja iz njega i glavobolje.

Zbog kasnog otkrivanja simptoma, morali su da joj odstrane nos, odnosno urade rinektomiju, proceduru koja se radi samo dva puta godišnje. Sada Liza nosi magnetni protetički dodatak.

Ona veruje da je operacija mogla biti izbegnuta da lekari nisu nekoliko puta otkazivali njene preglede šest meseci ranije. Smatra da ne bi morala da izgubi nos.

- Ova operacija mi je promenila život, a "veštački" nos mi verovali ili ne - ne smeta. Nije me briga za njega, ali mislim da okolini ne bi bilo prijatno da ga ne nosim uopšte - kaže Liza koja ističe da je jako srećna što je živa, piše "Dailymail.com".

Kako je došlo do otkrivanja?

Rak, Kancer, Bolest, Lekar, Doktorka, Doktor, Bolnica, Pacijentkinja, Pregled
foto: Profimedia

Ona je u januaru 2021. godine osetila promene u nosu, ali pošto navodno nije mogla da zakaže pregled kod doktora opšte prakse, preko telefona su joj rekli da ima infekciju sinusa i "dali" joj antibiotski sprej za nos. Koristila ga je mesec dana ali kako nije pomogao, još dva puta je pokušavala da ode kod svog lekara i ponovo su joj dali sprejeve, ali sada neke druge.

Kada je počeo nos da krvari, a leva strana da joj trne, otišla je kod privatnog lekara tek u maju 2021. Poslali su je na skener gde joj je rečeno da ima infekciju nosa i dali joj još jedan sprej za čišćenje nosa.

Liza je u tom trenutku imala utisak da joj nos miriše na fekalije, pa je probala da ponovo dođe do svog lekara. Zakazali su joj pregled nosa preko kamere, ali je ona čak šest puta otkazivana!

- Nos mi je stalno bio bolan i zapušen, oči su mi suzele, a tu su bile i stalne glavobolje. Rekla sam lekaru da imam osećaj kao da mi je rupa u nosu, a napipavam kvržicu i osećala sam strašan miris. U tom trenutku sam pomišljala da imam rak - rekla je Liza.

Nos je u tim trenucima počeo da joj gubi svoj savršeni oblik, oticao je i postajao crven.

Tek u julu 2022. godine su je lekari primili i tada su ustanovili da ima ogromnu rupu u septumu, a posle magnetne rezonance i biopsije joj je sledećeg meseca dijagnostifikovan rak. Kada je on napredovao i stigao do trećeg stadijuma, prošla je kroz dve operacije kako bi joj tumor u nosu otklonili. Nažalost, te operacije su bile neuspešne što je značilo da će morati ceo nos da odstrani.

Posle operacije, u početku je imala implante prišivene za čelo i obraze, a njen lažni nos je prišiven na njeno lice. Sada nosi protetski magnetni nos koji čisti najmanje tri puta dnevno i mora da ga menja svake godine do dve.

Posle tretmana radioterapijom, Liza kaže da je ostala bez čula ukusa ili mirisa, ali uprkos tome, ona kaže da je srećna što je živa i njen veštački nos joj ne smeta.

- Kada sam se prvi put videla bez nosa, bilo je strašno i trebalo mi je mnogo vremena da se prilagodim - rekla je Liza.

Sada, godinu dana posle operacije, Liza je napravila "TikTok" stranicu kako bi podigla svest o operaciji i životu bez nosa i upozorava ljude na simptome na koje treba obratiti pažnju.

02:16

OD OBIČNE GLAVOBOLJE UMIŠLJAJU DA IMAJU RAK! Zašto je HIPOHONDRIJA najteža za LEČENJE? Psihoterapeut Puretić: Sve počinje ODAVDE

(Espreso/ Telegraf B.P./prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.