Vozite ISTO, trošite MANJE: 10 trikova kako da uštedite gorivo!
Foto: Profimedia

Vozite ISTO, trošite MANJE: 10 trikova kako da uštedite gorivo!

Ako se budete pridržavali određenih pravila tokom vožnje možete dosta da uštedite a da se pritom vozite ništa manje nego inače
Objavljeno:

Pridržavajući se malih pravila vožnje i održavajući redovno automobil, trošićete manje goriva. U isto vreme, produžićete svojm limenom ljubimcu vek trajanja.

Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, jesu li gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite i ostalo.

Ovde je 10 primera kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog.

ŠTA KRVNA GRUPA GOVORI O VAMA? Oni koji imaju "A" su osećajni, "B" su veliki šarmeri, a vlasnici "O" su...

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno menjajte potrošne delove. Redovno menjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri posto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od minuta, na primer pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo.

4. Smanjite grijanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto. Isto važi i za hlađenje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.