NA KRVARENJE IZ NOSA TOKOM ZIME SE ŽALE SKORO SVI SRBI, A EVO ŠTA JE RAZLOG: Možda vam preti OZBILJNA OPASNOST
Krvarenje iz nosa, Foto: Profimedia

pažnja

NA KRVARENJE IZ NOSA TOKOM ZIME SE ŽALE SKORO SVI SRBI, A EVO ŠTA JE RAZLOG: Možda vam preti OZBILJNA OPASNOST

Za vreme zimskih meseci, niske temperature mogu da uzrokuju da koža izgubi vlagu što je jedan od glavnih uzročnika brojnih problema

Objavljeno:

Krvarenje iz nosa, osip i drugi problemi na koži često prate zimski period tokom kojeg je koža najizloženija hladnom vazduhu. Za vreme zimskih meseci, niske temperature mogu da uzrokuju da koža izgubi vlagu što je jedan od glavnih uzročnika brojnih kožnih problema, pa i krvarenja iz nosa.

Suv zimski vazduh izaziva krvarenje iz nosa

Iako nekoliko stvari može da izazove krvarenje iz nosa, suv, zimski vazduh je često krivac za to. Lekari objašnjavaju da je veća verovatnoća da će nam nos krvariti zimi jer zagrejan vazduh u zatvorenom prostoru može da isuši nosne prolaze i učiniti male krvne sudove u njima krhkim. Krvarenje iz nosa javlja se kada ti sićušni sudovi počinju da pucaju. Ponekad se krvarenje dešava na zadnjem delu nosa, što se naziva zadnje krvarenje, ili se može pojaviti na prednjem delu, što je prednje krvarenje.

Krvarenje iz nosa, Nos
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

– Tokom zime udišemo veoma hladan, ali suv vazduh. A taj suv vazduh isušuje nežnu, vlažnu membranu unutar nosa. Kada se nos, odnosno membrana osuši i ispuca, krvni sudovi su izloženi i veća je verovatnoća da će popucati i prokrvariti – objašnjava dermatolog dr Jason Rizzo, koji savetuje da je važno da se i koža nosa obavezno hidrira. To podrazumeva korišćenje ovlaživača, vode za piće, pa čak i korišćenje tankog sloja masti za vlaženje unutrašnje membrane nosa, poznatog kao mukozno tkivo. .

Šta da radite ako nos prokrvari?

Ako uprkos naporima da hidratizujete i izbegnete nepotrebnu traumu, ipak dobijete krvarenje iz nosa, lekari savetuju da se isproba sledeće:

Nagnite se napred tako da vam krv ne teče niz grlo. Ako imate krv u ustima, nemojte je progutati. Ispljunite je.

Nežno izduvajte nos

Zatim zatvorite meki deo nosa na 10 minuta. Ako krvarenje ne prestane, ponovite ovaj korak.

Može da pomogne stavljanje leda ili hladnog obloga preko mosta nosa.

Lekari ističu da je krvarenje iz nosa zimi prilično uobičajeno i može da bude još češće kod odraslih ljudi u životnoj dobi od 50 do 80 godina. U nekim slučajevima, krvarenje iz nosa može da se ponovi, obično zbog nekih uobičajenih okidača, koji mogu da uključe bilo šta – od alergija i infekcija do iritacije, čačkanja ili izduvavanja nosa. Neki lekovi, posebno lekovi protiv zgrušavanja krvi (razređivači krvi), takođe mogu da povećaju rizik od krvarenja iz nosa.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Eklinika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.